Original title:
Prvotní výběr boxové řady dojnicemi holštýnského plemene po příchodu z dojírny
Authors:
Nováková, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce na téma "Prvotní výběr boxové řady dojnicemi holštýnského plemene po příchodu z dojírny", se zabývá pozorováním krav ve volném boxovém ustájení. Při pozorování byly zapisovány pouze krávy uvnitř lehacích boxů a u nich bylo sledováno především stání a ležení. Pozorování proběhlo v zemědělském družstvu Telč. Stáj byla rozdělena na devět sekcí. Pozorování proběhlo v jedné sekci s průměrným počtem 55 dojnic. Mezi vlivy, které působily na obsazenost boxů nebo mohly nějakým způsobem ovlivnit zaplňování jednotlivých boxů, byly zahrnuty tyto faktory: laktace, mléčná užitkovost, stájová teplota a pořadí v dojírně. Z dosažených výsledků lze konstatovat, že existují výrazné rozdíly v preferenci obsazování boxů, kdy nejvíce navštěvované boxy byly 17, 34, 36, 52, 53, 56, 60 a 62, nejméně obsazované boxy pak pouze 3, 7, 49, 50, 37. Dále lze konstatovat, že byl zjištěn výrazný vliv pořadí laktace na podíl ležících krav. Nejvyšší podíl ležících krav oproti stojícím byl na 1. resp. 2. laktaci (92,3 % resp. 79,9 %), nejnižší pak na 3. laktaci (69,7 %). Můžeme konstatovat výrazný vliv mléčné užitkovosti na podíl ležících krav. Ten byl nejvyšší u nádoje 20< (80 %), 15,1-20 kg mléka (78 %), nejnižší pak u nádoje 10,1-15 kg mléka (72 %). Dále byl zjištěn výrazný vliv stájové teploty na podíl ležících krav. Ten byl nejvyšší při teplotě 10,1-15°C (80,2%), 5,1-10°C (78,3 %), nejnižší pak při teplotě do 5°C (72,2 %). Lze konstatovat také určitý vliv pořadí v dojírně na podíl ležících krav který nebyl tak výrazný jak u předchozích výsledků. Ten byl nejvyšší u 2. pořadí v dojírně (77,4%), u 3. pořadí (76,4 %), nejnižší pak u 1. pořadí v dojírně (74,4 %).This thesis on the topic "Initial selection pit row Holstein cows after coming out of the milking parlor," deals with the observation of cows in free housing boxing. When observations were recorded, only cows inside cubicles and these were mainly observed standing and lying down. Observations took place in the agricultural cooperative Telc. Stable was divided into nine sections. Observations took place in one section with an average of 55 cows. Among the influences that influenced the availability of boxes, or could in any way affect the filling of individual boxes, were included the following factors: lactation, milk yield, stable temperature and order in the parlor. The obtained results we can conclude that there are significant differences in preference filling boxes when most visited boxes were 17, 34, 36, 52, 53, 56, 60 and 62, at least the vacant boxes then only 3, 7, 49, 50, 37 . Furthermore, we can say that was a significant effect of lactation on the proportion of cows lying. The highest proportion of cows lying stationary compared to the first resp. 2nd lactation (92.3% resp. 79.9%), the lowest in the 3rd lactation (69.7%). We can note a significant impact on the proportion of milk yield of cows lying. It was highest in the yield of 20 <(80%), 15,1-20 kg of milk (78%), the lowest for the yield 10,1-15 kg of milk (72%). Was also found a significant effect on the proportion of stable temperature lying cows. This was the highest at a temperature of 10,1-15 ° C (80.2%), 5,1-10 ° C (78.3%), the lowest temperature to 5 ° C (72.2%). You can also say some influence in order to share parlor lying cow which was not as pronounced as in previous results. That was the highest for the second order in the parlor (77.4%) and third order (76.4%), the lowest for the first order in the parlor (74.4%).
Keywords:
boxové ustájení; holštýnský skot; kráva; laktace; mléčná užitkovost