Název:
Mikrobiální kontaminace bylinných čajů
Autoři:
Kleinová, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou mikrobiální kontaminace bylinných čajů. Teoretická část se věnuje léčivým rostlinám, jejich správnému pěstování a zpracování na bylinné čaje. Tato část také shromažďuje legislativní požadavky na bylinné čaje a charakterizuje mikroorganizmy, které se mohou v bylinných čajích nejčastěji vyskytovat. Dále popisuje postupy, kterými lze mikrobiální kontaminaci snižovat. Experimentální část shrnuje výsledky laboratorní práce zaměřené na mikrobiální kontaminaci bylinných čajů. Popisuje vliv horké vody na počty mikroorganizmu v bylinném čaji a bylinných nálevech. Zkoumá také změny počtu mikroorganizmů v bylinných nálevech v závislosti na čase.This thesis deals with microbial contamination of herbal teas. The theoretical part is focused on medicinal plants, their growing, harvesting and herbal tea production. This part also includes legislative requirements for herbal teas and characterize microorganisms that could be in herbal infusions found. It also describes the processes that can reduce microbial contamination. Experimental part summarizes the results from laboratory work, which was focused on microbial contamination of herbal teas. It shows the effect of boiling water on the number of microorganisms in herb teas and herbal infusions. Due to the time were examined the changes in the number of microorganisms in herbal infusions.
Klíčová slova:
bakterie; ekologické zemědělství; léčivé rostliny; plísně; výroba bylinného čaje