Název:
Analýza asociace polymorfismu UASMS2 v genu leptin s intramuskulárním tukem a marblingem u skotu
Autoři:
Klementová, Kristýna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu UASMS2 v genu leptin na kvalitu hovězího masa, na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování. Studie byla provedena na 174 býcích plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy nebyl zjištěn průkazný vliv na kvalitu masa či ukládání intramuskulárního tuku. Výsledky asociační analýzy byly porovnány s dříve publikovanými odbornými články jiných autorů. Součástí práce je literární rešerše k tématu kandidátních genů, současný stav problematiky, význam a metody studia a geny ukládající tuk u skotu.The current trend in beef production is quality improvement. Meat quality is influen-ced by many factors, eg. genetic background, age, nutrition, sex, breed, environment, housing type, etc. One of these factors is the quality of beef and storage of intramuscular fat and marbling. Marbling has an effect on juiciness, tenderness and flavor of the meat. This paper describes the influence of UASMS2 polymorphism in the gene leptin to the quality of beef meat, storage of intramuscular fat and marbling. The study was conducted on 174 bulls of Czech pied cattle breed. For the determination of genotypes were used sequencing method. Based on the association analysis was detected significant effect on the quality of the meat and intramuscular fat deposition. The results of association analy-sis were compared with previously published scientific articles by other authors. The work includes a literature review for topic of candidate genes, the current state of the problem, significance and methods for studying genes and storing fat in cattle.
Klíčová slova:
LEP-2470; leptin; mramorování; sekvenování; skot; UASMS2