Název:
Technická úroveň strojů pro sklizeň píce a její vliv na efektivitu a ekonomiku jejich práce
Autoři:
Šafařík, Vlastimil Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Sklizeň pícnin je poměrně náročný proces, do kterého zasahuje značné množství strojů. Jednotlivé stroje zajišťují celý proces od posečení až po dopravu pícniny do podniku. Tyto stroje však mohou mít různou technologickou úroveň a možnosti nastavení, a to může do značné míry ovlivnit kvalitu sklizené píce. Cílem práce bylo zjistit jaký má vliv technická úroveň strojů pro sklizeň píce na kvalitativní parametry píce a celkovou kvalitu sklizně. Pro splnění těchto cílů byly vybrány 2 typy strojů na sklizeň píce (rotorový a pásový shrnovač). Praktická část byla realizována na pozemku, který je využíván jako travnatá plocha. Na tomto pozemku byly provedeny jednotlivé varianty pokusného shrnování za účelem analýzy kvalitativních parametrů, a to obsah popelovin, nečistot, klostridií a procentuální vyčíslení ztrát. Analýza výsledků ukázala, že pásové shrnovače splňují lépe kvalitativní kritéria sklizně.Harvesting forage crops is a relatively demanding process involving a considerable amount of machinery. The individual machines carry out the entire process, from mowing to transporting the forage to the farm. However, these machines can have different technological levels and settings, and this can greatly affect the quality of the forage harvested. The aim of this study was to investigate the effect of the technical level of forage harvesting machines on forage quality parameters and overall harvest quality. To meet these objectives, 2 types of forage harvesting machines (rotor and belt harvester) were selected. The practical part was carried out on a plot of land that is used as a grassland. On this plot, the different variants of the experimental windrowing were carried out to analyse the quality parameters, namely ash content, dirt, clostridia and percentage of losses. The analysis of the results showed that the belt windrowers met the harvesting quality criteria better.
Klíčová slova:
chemical analysis; chemická analýza; clostridia; economic evaluation of yield; ekonomické zhodnocení výnosu; harvesting technology; impurities; klostridie; mass loss; nečistoty; technologie sklizně; ztráty hmoty