Název:
Srovnání kvality plodů asijských a evropských hrušní
Autoři:
Jarolík, Ivan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části této bakalářské práce je stručně popsána historie pěstování hrušek ve světě, a to od starověkého Řecka až po rozšíření hrušek v USA. V praktické části byly čtyři odrůdy asijských hrušek (Mansan, Hosui, Pung su, Chojuro) a jedna odrůda evropské hrušky (Dita) senzoricky vyhodnoceny v čerstvém stavu a zpracované na kompot a pyré. Asijské hrušky byly skladovány 40 dnů v teplotě 18°C. Bylo zjištěno, že nejvhodnější odrůda pro přímý konzum je Mansan a nejvhodnější odrůdou pro výrobu kompotu je Pung su. Z hodnocení dále vyplývá, že asijské odrůdy jsou nevhodné pro výrobu pyré a je vhodnější použít evropské odrůdy.Theoretical part of this bachelor's thesis contains brief history of pear cultivation from ancient Greece to expansion of pears in the USA. In practical part were four varieties of Asian pears (Mansan, Hosui, Pung su, Chojuro) and one variety of European pear (Dita) sensory evaluated as fresh and as processed into stew and purée. Asian pears were stored 40 days in temperature of 18°C. It was found, that the most suitable variety to be consumed as fresh is Mansan and most suitable variety to be processed into stew is Pung su. Furthermore, the evaluation results, that Asian pears are not suitable for processing into purée and it's preferable to use European varieties.
Klíčová slova:
hrušky; kompot; pyré; senzorická analýza