Název:
Návrh profesionální kuchyně pro gastronomii
Autoři:
Koňaříková, Kristýna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje návrhu interiéru profesionální kuchyně konkrétního gastronomického provozu. První polovina práce je založena na literární rešerši odborných publikací z oblasti stravování a pohostinství. Je zde popsán význam slova gastronomie a služeb s ní spojených. Pro lepší přehled a orientaci v této oblasti je součástí práce i nezbytná klasifikace a kategorizace zařízení provozujících tyto služby. Nejvíce prostoru je věnováno kapitole, která se zabývá samotným projektováním gastronomických provozů a s tím spojenou problematikou, včetně rešerše zajímavých návrhů a materiálových možností. Od této části se odvíjí samotný návrh vlastního řešení interiéru profesionální kuchyně. Tento projekt je zpracován formou půdorysného řešení a schématického znázornění návaznosti jednotlivých zón provozu, včetně srovnání se stávajícím stavem. Součástí práce jsou rovněž vizualizace nového prostoru kuchyně a návrh konceptu celé restaurace.The diploma thesis deals with the interior design of professional kitchen of a specific gastronomic service. The first half of the work is based on literary search of professional publications from catering and hospitality area. There is described the meaning of the word gastronomy and services connected with it. For better overview and orientation in this area is there also necessary classification and categorization of device operating in this type of services. Most of the space is devoted to the chapter, which deals with the whole designing gastronomic operations and problematics connected with this, also with the search of interesting designs and material options. From this part is unfolded the design of the custom solution of professional kitchen. This project is processed as a floor plan and schematic vision of continuities of individual operating zones, a comparison of the current kitchen status included. The work also includes visualizations of the new kitchen space and conceptual design of whole restauration.
Klíčová slova:
commercial kitchen; design interiéru; gastro provoz; gastro service; interior design; komerční kuchyně; public interior; restaurace; restaurant; veřejný interiér