Název:
Vliv vybraných nutričních faktorů na metabolismus a kvalitu a složení mléka dojnic
Autoři:
Mikyska, Jan Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zjistit a zhodnotit vliv vápníkových přípravků tzv. bolu-sů aplikovaných dojnicím v období porodu a přípravku obsahující selen a vitamín E na metabolismus dojnic, dále na kvalitu a složení mléka. Pokus probíhal od ledna 2020 do února 2021 a bylo do něho zařazeno celkem 43 vysokobřezích jalovic a krav. Zvířata byla rozdělena do 4 skupin. První skupina byla kontrolní (K), druhé skupině (ESe) se aplikoval přípravek Vita E Selen, třetí skupině (CaB) byly aplikovány vápníkové bolusy Bovikalc a poslední skupině (CaR) vápníkové bolusy Rindavital Calcivit. Od všech zví-řat byla opakovaně odebírána krev a po porodu i první mlezivo. Odběry krve probíhaly ve třech intervalech a to 3 týdny před porodem, cca 12 hodin a 30 dní po porodu. Při odběrech probíhalo také hodnocení BCS. Laboratorně byly zjišťovány hladiny ketolá-tek, vápníku, fosforu a aktivita glutationperoxidázy v krvi. Kvalita mleziva se hodnotila měřením na digitálním refraktometru. Dalším hodnoceným parametrem bylo vyšetření individuálních vzorků mléka odebraných při první kontrole užitkovosti po otelení. Výsledky realizovaných experimentů neprokázaly jednoznačně pozitivní ani negativní efekt aplikace přípravků na sledované parametry vyšetření krve (aktivita GPx, koncen-trace vápníku a fosforu, koncentrace ketolátek), na BCS, kvalitu mleziva, ani parametry hodnocené při kontrole užitkovosti dojnic. Mezi skupinami nebyly zjištěny průkazné rozdíly. U krav, kterým byl aplikován kalciový bolusu Bovikalc, nedošlo v porovnání se skupinou kontrolní k průkaznému zvýšení ketolátek v krvi a poklesu koncentrace Ca v období těsně po porodu, což naznačuje jeho možný pozitivní efekt na energetický me-tabolismus a stabilizaci koncentrace Ca v krvi u krav v období kolem porodu. Podobné výsledky týkající se dynamiky změn vápníku v krvi byly také zjištěny u krav, kterým byl aplikován vitamín E a selen. U skupiny CaB byly navíc prokázány v mléce průkazně vyšší koncentrace ketolátek a nižší obsah laktózy, což ale nepotvrzuje pozitivní vliv apli-kovaného bolusu na energetický metabolismus. Pozitivní efekt aplikace přípravků tak nelze na základě výsledků považovat za prokázaný.The aim of the diploma thesis was to determine and evaluate the effect of calcium preparations of so-called bolus applied to dairy cows during parturition and preparations containing selenium and vitamin E on the metabolism of dairy cows, as well as on the quality and composition of milk. The experiment was taking place from January 2020 to February 2021 and included a total of 43 high-pregnant heifers and cows. The animals were divided into 4 groups. The first group was a control (K), the second group (ESe) received Vita E Selenium, the third group (CaB) received Bovikalc calcium boluses, and the last group (CaR) received Rindavital Calcivit calcium boluses. Blood was repeatedly taken from all animals and the first colostrum after birth. Blood samples were taken at three intervals, 3 weeks before birth, approximately 12 hours and 30 days after birth. BCS was also evaluated during sampling. Levels of ketone bodies, calcium, phosphorus and glutathione peroxidase activity in the blood were determined in the laboratory. The quality of the colostrum was evaluated by measuring on a digital refractometer. Another parameter evaluated was the examination of individual milk samples taken during the first efficiency test after calving. The results of the experiments did not clearly demonstrate a positive or negative effect of application of the products on the monitored parameters of blood tests (GPx activity, calcium and phosphorus concentrations, ketone bodies concentration), BCS, colostrum quality, or parameters evaluated in dairy performance control. No significant differences were found between the groups. In cows given a calcium bolus of Bovikalc, there was no significant increase in blood ketone bodies and a decrease in Ca concentration in the post-parturition period compared to the control group, suggesting a possible positive effect on energy metabolism and stabilization of Ca concentration in the blood of cows around parturition. Similar results regarding the dynamics of changes in blood calcium have been found in cows applied vitamin E and selenium. In addition in the CaB group, significantly higher concentrations of ketone bodies and lower lactose content were demonstrated in milk which does not confirm the positive effect of the applied bolus on energy metabolism. Based on results the positive effect of the application of the prod-ucts cannot be considered proven.
Klíčová slova:
biochemical profile of blood; biochemický profil krve; body condition score; dairy cows; dojnice; ketolátky; ketone bodies; ketosis; ketóza; metabolic disorders; metabolické poruchy; metabolism; metabolismus; milk; mléko; negative energy balance; negativní energetická bilance; nutrition of dairy cows; výživa dojnic