Název:
Stanovení významných látek s antioxidačními vlastnostmi v hroznech révy vinné
Autoři:
Halabrin, Romana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce na téma Stanovení významných látek s antioxidačními vlastnostmi v hroznech révy vinné se zabývá látkami obsaženými v hroznech révy vinné se zaměřením na významné látky s antioxidačními vlastnostmi. Organické kyseliny, vitamíny, dusíkaté látky a fenolické látky včetně hydroxyskořicových kyselin. Především však na glutation, kyselinu askorbovou, kaftarovou, kutarovou, fertarovou a glukonovou. Antioxidační látky jsou měřeny u vybraných odrůd v různých stádiích zrání. Materiál vybraný pro měření jsou bobule hroznů révy vinné odrůd Ryzlinku rýnského a Rulandského modrého, které pocházejí ze školního zemědělského podniku ŠZP Žabčice (oblast pěstování Žabčice) a školních pozemků Mendelovy univerzity Brno (oblast pěstování Lednice) Zabývá se také metodami měření obsahu a koncentrace těchto látek a stanovení základních analytických parametrů (cukernatost, hladiny organických kyselin, asimilovatelného dusíku). Popisuje je a vyhodnocuje výsledky ze zajištěných vzorků.This diploma thesis on the topic Determination of significant substances with antioxidant properties in grapevine grapes deals with the substances contained in grapevine grapes with a focus on significant substances with antioxidant properties. Organic acids, vitamins, nitrogenous substances and phenolic substances including hydroxycinnamic acids. Above all, however, glutathione, ascorbic acid, caftaric acid, cutaric acid, fertaric acid and gluconic acid. Antioxidant substances are measured in selected varieties at different stages of ripening. The material selected for the measurement are the berries of the Riesling and Pinot Noir grape varieties, which come from the school farm of ŠZP Žabčice (growing area Žabčice) and the school grounds of the Mendel University Brno (growing area Lednice). It also deals with methods of measuring the content and concentration of these substances and determining basic analytical parameters (sugar content, levels of organic acids, assimilable nitrogen). It describes them and evaluates the results from the secured samples.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; ascorbic acid; caftaric acid; coutaric acid; fenolické látky; fertaric acid; gluconic acid; glutathione; glutation; hydroxycinnamic acid; hydroxyskořicové kyseliny; kyselina askorbová; kyselina fertarová; kyselina glukonová; kyselina kaftarová; kyselina koutarová; organic acid; organické kyseliny; phenolic substances; réva vinná; vitamins; vitamíny; wine