Original title:
Analýza alimentárního rizika - výroba konzerv
Authors:
Čábelová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá výrobou konzerv a analýzou alimentárního rizika při zpracování surovin a výrobě konzerv. Popisuje vhodné suroviny ke konzervaci, od jejich úpravy, přes použití vhodného obalového materiálu, až po samotnou výrobu. Práce se také zabývá analýzou alimentárního rizika při jejich výrobě a možností kontaminace širokou škálou mikroorganismů během celého technologického procesu. Zmíněna jsou také rizika a vlivy kontaminujících mikroorganismů, jako je Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus nebo Bacillus cereus na zdraví člověka. Závěrečná část bakalářské práce mapuje sortiment konzerv na trhu České republiky.This bachelor thesis is about production of canned food and analysis of alimentary risk during elaboration of resources and production of canned food. It's describing appropriate resources for conservation, from their adjustments, through usage of appropriate packaging material, to production itself. This thesis also deals with analysis of alimentary risk during production and posibility of contamination by large scale of microorganisms during the whole technological proces. There are also mentioned risks and influence of contaminating microorganisms such as Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus or Bacillus cereus on human health. Final part of this bachelor thesis maps the sortiment of canned food on the Czech market.
Keywords:
alimentary deseases; alimentární onemocnění; canned food; konzervy; pasterace; pasteurization; pathogenic microorganisms; patogenní mikroorganismy; sterilace; sterilization