Název:
Barva žloutku vajec kura domácího
Autoři:
Kočíb, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním významem této bakalářské práce bylo vytvořit z dostupných informací rešerši, která shrnuje faktory ovlivňující barvu žloutku vajec kura domácího. Práce se nejprve zabývá obecně karotenoidy, jejich chemickou strukturou a nomenklaturou, jejich významem pro rostliny a člověka. Dále se zaměřuje na metabolismus karotenoidů u drůbeže, především na schopnost pigmentace žloutku vlivem chemické struktury karotenoidů, zdravotního stavu drůbeže a výskytu mykotoxinů v krmivu. Také je zde popsáno hodnocení pigmentace žloutku, ať už subjektivními nebo objektivními metodami a vliv tepelné úpravy na barvu žloutku. Popsány jsou taktéž přirozené zdroje pigmentů v krmivech, zejména v kukuřici, vojtěšce a v koncentrátech vyrobených z papriky či aksamitníku. Na závěr jsou uvedeny syntetické zdroje pigmentů, jejich vliv na pigmentaci a legislativní omezení při zkrmování nosnicím.The main purpose of this thesis was to create a set of factors that influence the colour of egg yolk of chicken. The thesis concerns with carotenoids in general, their chemical structure and nomenclature, their importance to plants and human. Then it focuses on poultry metabolism of carotenoids, health state of poultry and the presence of mycotoxins in feed. It also describes evaluation of yolk pigmentation, using both subjective and objective methods and the influence of heat treatment of egg yolk. The thesis then describes natural sources of pigments in animal feed, esp. in corn, alfalfa and in concentrates made of peppers and marigolds. In the ending, synthetic sources of pigments are mentioned and their influence on pigmentation and legislative restrictions of feeding to laying hens.
Klíčová slova:
carotenoids; feed additives; feedstuffs; karotenoidy; krmiva; krmná aditiva; pigmentace; pigmentation