Název:
Bystří maso mysl? Vliv spotřeby masa na kongnitivní funkce ve starším věku.
Překlad názvu:
Does meat brighten our minds? The effect of meat on cognitive abilities in old age.
Autoři:
Barbušová, Nina ; Votápková, Jana (vedoucí práce) ; Chadimová, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] This thesis examines the effects of meat consumption and socioeconomic factors on the cognitive abilities of the elderly in Europe and Israel. The study utilizes a logistic model with independent variables including daily meat consumption, socioeconomic factors, lifestyle choices, and other dietary habits. The binary dependent variable, representing success in cognitive tests, was designed based on the Mini-Mental State test which comprehensively measures the cognitive performance of individuals. Results show that daily meat consumption deteri- orates cognitive performance in the old age, reducing the odds of passing cog- nitive tests. Conversely, results indicate that education, income, and working increase the probability of better cognitive outcomes in old age. These find- ings contribute to the understanding of the dietary and socioeconomic impacts on cognitive health and could guide public health recommendations aimed at promoting cognitive resilience in the aging population. Keywords Meat consumption, cognitive abilities, elderly people, SHARE Title Does meat brighten our minds? The effect of meat on cognitive abilities in old age.Tato práce zkoumá vliv konzumace masa a socioekonomických faktorů na kog- nitivní schopnosti starších lidí v Evropě a Izraeli. Studie využívá logistický model s regresory popisujícími denní spotřebu masa, socioekonomické fak- tory, životní styl a další stravovací návyky. Závislá proměnná byla inspirována testem Mini-Mental State, který komplexně měří kognitivní výkonnost jedinců. Výsledky ukazují, že denní konzumace masa negativně ovlivňuje kognitivní výkon, což snižuje šanci na úspěšné absolvování kognitivních testů. Naopak vzdělání, příjem a zaměstnání zvyšují kognitivní výsledky. Tato zjištění přispí- vají k pochopení vlivu stravy na kognitivní zdraví a mohla by být vodítkem pro doporučení v oblasti veřejného zdraví zaměřená na podporu kognitivní odol- nosti stárnoucí populace. Specifikace zdravé stravy pro prevenci kognitivních poruch s nižším příjmem masa by v konečném důsledku mohla vést ke splnění dlouhodobého cíle EU snížit spotřebu masa. Klíčová slova Spotřeba masa, kognitívní schopnosti, starší lidé, SHARE Název práce Bystří maso mysl? Vliv spotřeby masa na kongnitivní funkce ve starším věku.
Klíčová slova:
kognitívní schopnosti; SHARE; Spotřeba masa; starší lidé; cognitive abilities; elderly people; Meat consumption; SHARE