Název:
Užívání kofeinu u pacientů s poruchami příjmu potravy
Překlad názvu:
Caffeine use in patients with eating disorders
Autoři:
Hofmannová, Zuzana ; Dostálová, Veronika (vedoucí práce) ; Minařík, Petr (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Východiska: Kofein je celospoleensky užívaná stimulaní látka, která v běžném dávkování u zdravých jedinců není nebezpená. Pacienti s poruchami příjmu potravy kofein nadužívají a jeho nadměrný příjem může zvyšovat rizika jak somatických, tak duševních komplikací. Cíle: Hlavním cílem práce bylo podat komplexní přehled literatury o zdrojích a úincích kofeinu a analyzovat specifické aspekty užívání kofeinu u psychiatrické populace s poruchami příjmu potravy. Práce se zaměřuje především na motivaci k užívání u jednotlivých poruch příjmu potravy a na vliv na fyzické i duševní zdraví. Druhým cílem bylo diskutovat o možném klinickém ukotvení tématu a navrhnout zdravotníkům konkrétní nástroj pro screnning užívání kofeinových výrobků a implikaci dané problematiky do léby této specifické skupiny. Metody: Práce je vedena teoretickou formou rešerše souasného stavu literatury a výzkumu z odborných zdrojů. Na základě získaných informací byl vytvořen návrh dotazníku hodnotící spotřebu kofeinu a důvody k jeho užívání u pacientů s poruchami příjmu potravy. Výsledky: Z analýzy literatury vyplývá, že psychiatrití pacienti asto zneužívají výrobky s obsahem kofeinu, u osob s poruchami příjmu potravy je hlavním důvodem k užití potlaení chuti k jídlu a zahnání hladu, zvýšení bdělosti a dodání energie bez kalorií....Background: Caffeine is a commonly used stimulant that is not dangerous in normal doses in healthy individuals. Patients with eating disorders tend to overuse caffeine and excessive intake may increase the risk of both somatic and mental health complications. Aims: The main aim of this thesis was to provide a comprehensive review of the literature on the sources and effects of caffeine and to analyse specific aspects of caffeine use in the psychiatric population with eating disorders. The thesis focuses primarily on the motivation for use in different eating disorders and the impact on physical and mental health. The second aim was to discuss the possible clinical relevance of the topic and to propose a specific tool for health professionals to screen for caffeine use and the implications of this issue in the treatment of this specific group Methods: The thesis is theoretical in the form of a search of the current state of literature and research from academic sources. Based on the information obtained, a questionnaire was designed to assess caffeine consumption and reasons for its use in patients with eating disorders. Results: An analysis of the literature shows that psychiatric patients often abuse caffeine products, and for those with eating disorders, the main reason for use is to suppress...
Klíčová slova:
Energetické nápoje; Kofein; Káva; Poruchy příjmu potravy; Screening; Čaj; Caffeine; Coffee; Eating disorders; Energy drinks; Screening; Tea