Název:
Potřeba enterální výživy u pacientů po cévní mozkové příhodě
Překlad názvu:
The need for enteral nutrition in patients after a stroke
Autoři:
Špalková, Šárka ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Klempíř, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod: Diplomová práce se věnuje problematice nutriční podpory u pacientů po cévní mozkové příhodě. Cíle: V teoretické části byla popsána charakteristika cévní mozkové příhody ischemické (iCMP) a hemoragické (hCMP). Následně byly popsány rizikové faktory a prevence cévní mozkové příhody. Poslední část teorie se zabývala výživou a postupy zavádění různých druhů diet a enterální výživy u pacientů po prodělaném iktu. Cílem praktické části bylo zmonitorování postupu při ordinaci výživy u pacientů, kteří recentně prodělali jednu z příhod (iCMP nebo hCMP). Metody: Data k diplomové práci byla získána na Neurologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze od února do dubna 2023. Retrospektivně byla sledována různá nutriční podpora u pacientů, kteří prodělali ischemickou cévní mozkovou příhodu a hemoragickou cévní mozkovou příhodu. U pacientů byla zjišťovaná také délka hospitalizace, výška, hmotnost, BMI, věk a přidružená onemonění. Zpracování dat a statistické vyhodnocení bylo vytvořeno v aplikaci Microsoft Excel. Výsledky: Studie porovnávala různé druhy nutriční podpory u 51 pacientů, kteří byli hospitalizovnáni na jedné jednotce intenzivní péče a třech standardních oddělení. Nejvíce pacientů (49 %) mělo ordinovanou pouze dietu po celou dobu jejich hospitalizace. 51 % pacientů poté muselo být živenou jednou z osmi...Introduction: The diploma thesis focuses on the issue of nutritional support for patients after a stroke. Aims: In the theoretical part, the characteristics of ischemic stroke (iCMP) and hemorrhagic stroke (hCMP) were described. Subsequently, risk factors and prevention of stroke were described. The last part of the theory dealt with nutrition and procedures for introducing different types of diets and enteral nutrition in patients after a stroke. The aim of the practical part was to monitor the procedure during the nutrition consultation in patients who have recently experienced one of the events (iCMP or hCMP). Methods: Data for the thesis were obtained at the Neurological Clinic of the 1st Faculty of Medicine of the Charles University and VFN in Prague from February to April 2023. Various nutritional support was retrospectively monitored in patients who experienced an ischemic stroke and a hemorrhagic stroke. The duration of hospitalization, height, weight, BMI, age and associated diseases were also determined for the patients. Data processing and statistical evaluation was done in Microsoft Excel. Results: The study compared different types of nutritional support in 51 patients who were hospitalized in one intensive care unit and three standard wards. Most patients (49%) were only prescribed a...
Klíčová slova:
cévní mozková příhoda; dysfagie; enterální výživa; nutrice; screening malnutrice; dysphagia; enteral nutrition; malnutrition screening; nutrition; stroke