Název:
Výskyt, příčiny a možnosti prevence sideropenické anémie u vytrvalostních běžců
Překlad názvu:
Prevalence, Causes, and Prevention Strategies of Iron-Deficiency Anemia in Endurance Runners
Autoři:
Bartošová, Veronika ; Koudelková, Kateřina (vedoucí práce) ; Heller, Jan (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: Cíl: Cílem této práce bylo zjistit výskyt, rizikové faktory vzniku a možnosti prevence sideropenické anémie a deficitu železa u vytrvalostních běžců. Metodika: Anonymní dotazníkové šetření vyplnilo 61 sportovců, z nichž většinu (93,4 %) tvořili běžci na střední a dlouhé tratě převážně výkonnostní neprofesionální úrovně. Muži tvořili 52,5 % (n=32) souboru a ženy 47,5 % (n=29). Průměrný věk byl 29,23 (±12,26) let. Online dotazník byl vytvořen pomocí Formulářů Google a rozeslán prostřednictvím sociálních sítí. Výsledky: Alespoň jednu epizodu laboratorně potvrzeného deficitu železa (ID) zaznamenalo během svého života 39,34 % respondentů. Sideropenická anémie byla diagnostikována u 17,75 % běžců. Preparáty s obsahem Fe užívá 48,98 % respondentů. Silnější menstruaci uváděly častěji ženy s ID oproti skupině bez ID, avšak rozdíl nebyl statisticky významný (p=0,21). Signifikantně vyšší týdenní kilometráž byla prokázána ve skupině s ID oproti skupině bez ID u žen (p=0,0145), nikoliv však u mužů (p=0,4299). Žádnou potravinu bohatou na železo nekonzumovali respondenti s ID méně často, než respondenti bez ID. Konzumace černého a zeleného čaje nebyla v žádné ze skupin významně častější. Kávu pili oproti očekávání častěji respondenti bez ID. Černý, zelený čaj a kávu konzumuje častěji s jídlem skupina s ID, avšak...
Klíčová slova:
běžecká anémie; deficit železa; deplece železa; sportovní anémie; iron deficiency; iron depletion; runners anemia; sports anemia