Original title:
Využití techniky polymerázové řetězové reakce pro identifikace probiotik v rýžovém nápoji Makgeolli
Translated title:
Utilization of polymerase chain reaction technique for identification of probiotics in Makgeolli rice drink
Authors:
Drápelová, Aneta ; Trachtová, Štěpánka (referee) ; Smetana, Jan (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a experimentální část. V teoretické části práce je uvedena definice probiotik, zástupci těchto probiotických mikroorganismů a jejich využití v klinické praxi i v procesu fermentace. Dále jsou popsány mechanismy účinku probiotik v organismu. V experimentální části je analyzován komerční a domácí produkt makgeolli na přítomnost probiotik pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR).
The Bachelor’s thesis is divided into two parts, namely theoretical and experimental. The theoretical part provides a definition of probiotics, representatives of these probiotic microorganisms, and their use in clinical practice as well as in the fermentation process. Furthermore, the mechanisms of action of probiotics in the organism are described. In the experimental part, the presence of probiotics in commercial and homemade makgeolli products is analyzed using polymerase chain reaction (PCR).
Keywords:
fermentation; makgeolli; PCR; polymerase chain reaction; probiotics; fermentace; makgeolli; PCR; polymerázová řetězová reakce; probiotika
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/246427