Original title:
Způsoby přípravy a charakterizace liposomálních systémů
Translated title:
Methods of preparation and characterization of liposomal systems
Authors:
Chýlková, Patricie ; Venerová, Tereza (referee) ; Jugl, Adam (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V rámci této bakalářské práce byly srovnávány vlastnosti liposomů připravovaných referenční metodou rehydratace fosfolipidového filmu a Mozafariho metodou. Cílem experimentální části bylo zjistit, zda je Mozafariho metoda vhodná alternativa pro přípravu liposomů a zda vznikají liposomy stejných vlastností jako při přípravě rehydratační metodou. Připravené liposomy byly charakterizovány z hlediska velikosti, polydisperzity a zeta potenciálu pomocí dynamického rozptylu světla ve vybraných dnech po dobu jednoho měsíce ode dne přípravy. Bylo zjištěno, že elektrostaticky nebo stericky stabilizované liposomy stejného složení při přípravě oběma metodami měly vzájemně odpovídající vlastnosti.
In this bachelor's thesis the properties of liposomes prepared by reference thin-film rehydration method and Mozafari method were compared. The aim of the experimental part was to determine whether the Mozafari method is convenient alternative for liposome preparation and whether thin-film rehydration and Mozafari methods produce liposomes with the same properties. The prepared liposomes were characterized in terms of size, polydispersity and zeta potential using dynamic light scattering on certain days for one month since the day of preparation. It was determined that electrostatically or sterically stabilized liposomes of identical composition prepared by either method had mutually corresponding properties.
Keywords:
dynamic light scattering.; Liposomes; Mozafari method; thin-film rehydration method; dynamický rozptyl světla.; Liposomy; Mozafariho metoda; rehydratace tenkého fosfolipidového filmu
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/246418