Original title:
Návrh grilu
Translated title:
Manufacturing of grill
Authors:
Bartáček, Petr ; Císařová, Michaela (referee) ; Podaný, Kamil (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Úkolem bylo navrhnout rozebíratelný a přepravitelný gril o schopnosti grilovat pokrmy do 10 kg s možností jednoduchého přikládání. Pro kontakt materiálu s potravinou byla zvolena korozivzdorná ocel 1.4301, pro tepelně namáhané součásti 1.0425 a pro všechny ostatní konstrukční části 1.0038. Technologie výroby zahrnovala stříhání, řezání, ohýbání, zakružování, svařování a obrábění s využitím strojního parku ÚST FSI Brno. Po porovnání současného trhu byl navržen zahradní gril, který disponuje rozměry 900 mm v délce, 625 mm v šířce a 1510 mm ve výšce při zavřeném stavu o celkové hmotnosti 78 kilo a tloušťce všech plechů 2 mm. Pohonná jednotka, model MOT-EC 15/3-5, byla zvolena pro její výkon. Rožeň s vidlicemi z materiálu dodala firma Kovo Janeček. Celkové náklady na výrobu grilu byly odhadnuty na přibližně 10 000 Kč a jeho přepravitelnost lze uskutečnit pomocí dodávek či větších aut jako je SUV nebo přípojných vozíků.
The task was to design a disassemblable and transportable grill capable of grilling food up to 10 kg with the possibility of easy adding of charcoal. Corrosion-resistant steel 1.4301 was chosen for the material in contact with food, steel 1.0425 for heat-stressed parts, and steel 1.0038 for all other structural parts. The production technology included shearing, cutting, bending, rolling, welding, and machining using the machine park of the Institute of Manufacturing Technology at Brno University of Technology. After comparing the current market, a garden grill was designed with dimensions of 900 mm in length, 625 mm in width, and 1510 mm in height when closed, with a total weight of 78 kg and a sheet thickness of 2 mm. The drive unit, model MOT-EC 15/3-5, was chosen for its performance. The spit with forks was supplied by Kovo Janeček. The total cost of manufacturing the grill was estimated at approximately 10,000 CZK, and its transportability can be achieved using vans or larger vehicles such as SUVs or trailers.
Keywords:
charcoal; disassemblability; grill; production technology; transportability; dřevěné uhlí; gril; přepravitelnost; rozebíratelnost; technologie výroby
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/247110