Název:
Metabolická aktivita a možnosti její predikce
Překlad názvu:
Metabolic activity and possibilities of its prediction
Autoři:
Štrbík, Tomáš ; Pokorný, Jan (oponent) ; Řehák Kopečková, Barbora (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstrakt: [cze][eng]
Metabolická aktivita je soubor procesů v těle, které přeměňují potravu na energii a stavební látky, což nám umožňuje růst, pohybovat se a udržovat zdraví. Proto je důležité, a v případě některých onemocnění také nutné, tuto veličinu sledovat. Byly vyvinuty různé způsoby, jak metabolickou aktivitu kvantifikovat. Nejpřesnější výsledky poskytují přímá měření, která jsou však často nedostupná nebo příliš drahá, a proto se používají hlavně pro medicínské a vědecké účely. Alternativou jsou odhadové metody, které vycházejí ze snadno změřitelných veličin, a nabízejí praktičtější přístup v běžné praxi. Tato práce pojednává o jednotlivých metodách určování metabolické aktivity a také o různých faktorech, které na ni mají vliv. V poslední řadě je jedna z těchto metod odhadu aplikována na dostupných datech. Po porovnání naměřených a odhadnutých hodnot bylo dosaženo hodnoty MAPE do 11 % během vykonávané činnosti, zatímco během odpočinku tato hodnota dosahovala až 154 %.
Metabolic rate is a set of processes in the body that convert food into energy and building materials, allowing us to grow, move, and maintain health. Therefore, it is important, and in some cases of illness also necessary, to monitor this variable. Various methods have been developed to quantify metabolic rate. The most accurate results come from direct measurements, which are often unavailable or too expensive, and are therefore primarily used for medical and scientific purposes. As an alternative, estimation methods based on easily measurable variables offer a more practical approach in everyday practice. This work discusses the different methods of determining metabolic rate and the various factors that influence it. Finally, one of these estimation methods is applied to available data. After comparing the measured and estimated values, a MAPE value of up to 11% was achieved during the performed activity, while during rest, this value reached up to 154%.
Klíčová slova:
energetický výdej; faktory ovlivňující metabolismus; kalorimetrie; Metabolická aktivita; metody určování metabolické aktivity; měření metabolické aktivity; odhad metabolické aktivity; calorimetry; energy expenditure; estimation of metabolic rate; factors influencing metabolism; measurement of metabolic rate; Metabolic rate; methods of determining metabolic rate
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/247109