Original title:
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) jako producent biologicky aktivních látek
Translated title:
Hericium erinaceus as a Natural Source of Biologically Active Compounds
Authors:
Štefková, Klára ; Večeríková, Paula (referee) ; Hudečková, Helena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zaměřuje na optimalizaci kultivace houby korálovce ježatého na obilných a pseudoobilných substrátech s cílem stanovení nutričních parametrů, antioxidační kapacity a celkové biologické aktivity. Jako vhodné substráty byly zvoleny amarant, ječné kroupy, kukuřičná krupice, pohanka, bílá a červená quinoa a pšeničné otruby. Teoretická část této práce byla zaměřena na popis vzácné houby, a především jejích bioaktivních sekundárních metabolitů. Byly také charakterizovány podmínky kultivace a představeny substráty použité v experimentální části. Experimentálně byla určena metoda kultivace, která měla největší výtěžnost mycelia korálovce ježatého. Jako nejefektivnější byla vyhodnocena metoda, která k zaočkování využívala pevné mycelium, a byla proto použita ke kultivaci mycelia na všech vybraných obilninách a pseudoobilninách. Analyzované nutriční parametry byly nejprve pomocí vhodných analytických metod stanoveny v samotných substrátech a následně v substrátech obohacených o mycelium korálovce ježatého. Stejně tak byly stanoveny biologicky aktivní látky a antioxidační kapacita. Vyhodnocením výsledků byla umožněna charakterizace obohacených substrátů a z ní plynoucí doporučení pro uplatnění korálovce ježatého v oblasti výživy.
The bachelor thesis focuses on the optimization of the cultivation of the lion's mane mushroom on cereal and pseudocereal substrates with the aim of determining nutritional parameters, antioxidant capacity and overall biological activity. Amaranth, barley groats, maize flour, buckwheat, white and red quinoa and wheat bran were chosen as suitable substrates. The theoretical part of this work focused on the description of the rare fungus and especially its bioactive secondary metabolites. The cultivation conditions were also characterized and the substrates used in the experimental part were introduced. Experimentally, the cultivation method with the highest mycelial yield of the lion's mane mushroom was determined. The method that utilized solid mycelium for inoculation was evaluated as the most effective. It was therefore used to culture mycelia on all selected cereals and pseudocereals. The analyzed nutritional parameters were first determined in the substrates themselves and then in substrates enriched with lion's mane mushroom using suitable analytical methods. Similarly, biologically active substances and antioxidant capacity were also determined. The evaluation of the results allowed the characterisation of the enriched substrates and the resulting recommendations for the application of the lion's mane mushroom in the field of nutrition.
Keywords:
amaranth; barley groats; bioactive compounds; buckwheat; Hericium erinaceus; lion's mane mushroom; maize flour; quinoa; wheat bran; amarant; bioaktivní sloučeniny; Hericium erinaceus; ječné kroupy; korálovec ježatý; kukuřičná krupice; pohanka; pšeničné otruby; quinoa
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/248178