Original title:
Moštárna a konzervárna Víchov
Translated title:
Víchov cider house and cannery
Authors:
Zeinerová, Eliška ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby výrobního areálu moštárny a konzervárny ve Víchově, místní části obce Černošín v Plzeňském kraji České republiky. Řešené území se nachází v okrajové části obce, na místě bývalého zemědělského areálu. Pozemek lemuje na jihovýchodní straně místní komunikace, ze které je areál přístupný hlavním vjezdem. Místo stavby je mírně svažité směrem k jihu. Kapacitně je areál dimenzovaný pro dvacet zaměstnanců ve výrobě a deset zaměstnanců v administrativě. Součástí návrhu je vlastní výrobní hala doplněná dvěma skladovými objekty, dále objektem administrativy a objektem prodejního showroomu. Výrobní proces počítá s výrobou jablečného moštu, cideru a sezónním konzervováním ovoce. Hlavní myšlenkou konceptu je v co největší míře respektovat a reagovat na venkovský typ okolní zástavby. Ta je zastoupená převážně samostatně stojícími rodinnými domy a malými hospodářskými objekty, které jsou často řazeny kolem hospodářských dvorů. Záměr proto sestává z pěti jednopodlažních objektů se sedlovou střechou, které jsou situovány kolem centrálního dvora, klíčového prostoru areálu. Měřítko areálu a archetypální tvar objektů, který reaguje na okolní charakter zástavby se stal stěžejním bodem návrhu.
The subject of the bachelor thesis is the design of a new building of a production area of a cider and canning factory in Víchov, a local part of the municipality of Černošín in the Pilsen Region of the Czech Republic. The area is located in the outskirts of the village, on the site of a former agricultural complex. The land is bordered on the south-eastern side by a local road, from which the site is accessible via the main entrance. The site is slightly sloping towards the south. The site has a capacity for twenty employees in production and ten employees in administration. The design includes the production hall itself, supplemented by two warehouse buildings, an administration building and a sales showroom. The production process includes the production of cider, cider and seasonal fruit preservation. The main idea of the concept is to respect and respond to the rural type of the surrounding buildings as much as possible. This is mainly represented by detached houses and small farm buildings, which are often arranged around farmyards. The proposal therefore consists of five single storey buildings with a gable roof, which are situated around a central courtyard, the key area of the site. The scale of the site and the archetypal shape of the buildings, which responds to the surrounding character of the development, became the focal point of the design.
Keywords:
apple juice; cannery; cider; cider house; farmyard; gable roof; new building; production buildings; Víchov; Černošín; cider; hospodářský dvůr; konzervárna; mošt; moštárna; novostavba; sedlová střecha; Víchov; výrobní stavby; Černošín
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245900