Název:
Huminové látky v kosmetice: charakterizace a stabilitní studie balzámu na rty
Překlad názvu:
Humic substances in cosmetics: characterization and stability studies of lip balm
Autoři:
Dostálová, Tereza ; Venerová, Tereza (oponent) ; Enev, Vojtěch (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou balzámu na rty s obsahem humátu pro dosažení antivirového účinku vůči viru Herpes simplex jakožto jednou z dalších možných variant léčby tohoto onemocnění. Pro vizuální zpříjemnění produktu bylo připraveno barvivo z červené řepy, jehož charakterizace je také součástí práce. Barvivo bylo separováno na jednotlivé složky pomocí tenkovrstvé chromatografie a analyzováno pomocí FTIR, aby byly popsány strukturní molekulové jednotky, jež obsahuje. Samotný balzám na rty byl připraven v několika variantách, a to obsahující jak humát, tak i barvivo, obsahující pouze humát nebo barvivo a ve formě slepého vzorku. Tyto vzorky byly podrobeny dlouhodobé čtyřměsíční stabilitní studii, kdy bylo využito dvou rozdílných skladovacích podmínek. Analýza spočívala v posouzení organoleptických vlastností, roztěrových vlastností, stanovení lineární viskoelastické oblasti, flow-pointu a bodu tání a mikrobiální zátěže. Pro větší specifikaci byl studován účinek barviva a humátu pomocí difúzních a antimikrobiálních testů. Na závěr studie byla provedena senzorická analýza pro zjištění případné úspěšnosti produktu mezi spotřebiteli.
This diploma thesis deals with the creation of lip balm containing humate to achieve an antiviral effect against the Herpes simplex virus as one of the other possible treatment options for this disease. To visually enhance the product, a dye was prepared from beetroot, the characterization of which is also part of the work. The dye was separated into its individual components by thin-layer chromatography and analyzed by FTIR to describe the structural molecular units it contains. The lip balm itself was prepared in several variants, containing both humate and dye, containing only humate or dye, and in the form of a "blank" sample. These samples were subjected to a long-term four-month stability study, where two different storage conditions were used. The analysis consisted in the assessment of organoleptic properties, spreading properties, determination of the linear viscoelastic area, flow point, melting point and bioburden. For greater specificity, the effect of dye and humate was studied using diffusion and antimicrobial tests. At the end of the study, a sensory analysis was carried out to determine the possible success of the product among consumers.
Klíčová slova:
balzám na rty; Huminové látky; humát draselný; opary; červená řepa; beetroot; herpes; Humic substances; lip balm; potassium humate
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/245642