Název:
Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli
Překlad názvu:
Impact of honey enrichment on its antimicrobial activity by bioactive substances against Escherichia coli
Autoři:
ŠEBESTOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním cílem této bakalářské práce je stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) a baktericidní koncentrace (MBC) jak u nativních medů a jejich ovlivnění růstu Escherichia coli u medů obohacených o vybrané esenciální oleje. V teoretické části bakalářské práci je stručně charakterizována bakterie Escherichia coli, její patogenní kmeny a antibiotická rezistence. Dále je popsán med, jeho chemické složení a fyziologické účinky. V neposlední řadě jsou zde obecně popsány esenciální oleje, jejich antimikrobiální vlastnosti a také stručný popis ke každému vybranému oleji. V metodické části bakalářské práce jsou popsány postupy přípravy média, agaru, inokula, používaných vzorků a stanovení jejich minimální inhibiční a baktericidní koncentrace. MIC bylo spektrofotometricky měřeno v 96 jamkových miktrotitračních destičkách. MBC bylo stanoveno očkováním z destičky na Mueller-Hinton agar a následnou 24hodinovou kultivací. Celkem byly testovány 3 nativní medy, které byly poté obohaceny o 8 vybraných esenciálních olejů. Také byly testovány esenciální oleje s přídavkem dimethylsulfoxidu (DMSO). Výsledky získaných dat jsou statisticky vyhodnoceny, graficky vyhotoveny a porovnány s odbornými zdroji. The main aim of this bachelor's thesis is to determine the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and the Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of both native honeys and honeys enriched with selected essential oils on the growth of Escherichia coli. In the theoretical part of the bachelor's thesis, bacteria Escherichia coli is briefly characterized, including its pathogenic strains and antibiotic resistance. Furthermore, honey is described, including its chemical composition and physiological effects. Additionally, essential oils are generally described, including their antimicrobial properties, along with a brief description of each selected oil. In the methodological part of the bachelor's thesis, procedures for preparing mediums, agar, inoculum, and the determination of their minimum inhibitory and bactericidal concentrations are described. MIC was measured spectrophotometrically in 96 well microtiter plates. MBC was determined by inoculation from the plate onto Mueller-Hinton agar followed by a 24hour incubation. A total of 3 native honeys were tested, which were then enriched with 8 selected essential oils. Essential oils with the addition of dimethyl sulfoxide (DMSO) were also tested. The results of the obtained data are statistically evaluated, graphically presented, and compared with scientific sources.
Klíčová slova:
antimikrobiální aktivita; Escherichia coli; esenciální oleje; med; antimicrobial activity; Escherichia coli; essential oils; honey Citace: ŠEBESTOVÁ, Lucie. Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/75581