Název:
Vliv podílu smetany a tvarohu na složení, technologické a senzorické vlastnosti mléčných dezertů
Překlad názvu:
The effect of cream and curd proportion on milk desserts' composition, technological and sensory properties
Autoři:
JANŮ, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo posouzení vlivu smetany a tvarohu na chemické složení, technologické a senzorické vlastnosti smetanových krémů a zároveň zjištění vlivu přídavku výliskové mouky ze lněných semen na vybrané vlastnosti smetanových krémů. Literární část se zaměřuje na mléčné dezerty, jejich obohacování a význam lnu setého (Linum usitatissimum L.). Experimentální část se zabývá senzorickým hodnocením vyrobených smetanových krémů a analýzami vybraných ukazatelů vyrobených smetanových krémů.The aim of the Master's thesis was to evaluate 1) the effect of the proportion of cream and curd and 2) the effect of the flaxseed meal (FM) addition on the chemical composition and technological and sensory properties of milk desserts. The literary part focuses on milk desserts, their enrichment and the importance of flax (Linum usitatissimum L.). The experimental part deals with the sensory evaluation of made milk desserts and the analysis of selected indicators of made milk desserts.
Klíčová slova:
chemické složení; fyzikálně-chemické a reologické vlastnosti; obohacování; senzorické hodnocení; smetanové krémy; výlisková mouka ze lněných semen; chemical composition; enrichment; flaxseed meal; milk desserts; physico-chemical and rheological properties; sensory evaluation Citace: JANŮ, Tereza. Vliv podílu smetany a tvarohu na složení, technologické a senzorické vlastnosti mléčných dezertů. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71588