Original title:
Závislost obsahu vybraných vitaminů v rostlinách "microgreens" na podmínkách pěstování
Authors:
HRBOVÁ, Gabriela Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je shrnout dosavadní poznatky o microgreens. Z nutričního hlediska obsahují vyšší koncentraci vitaminů, minerálů, atd., v porovnání s dospělými formami rostlin. Způsob pěstování obsah zmíněných látek ovlivňuje, čím se tato práce bude také zabývat. Nevýhodou microgreens je jejich nízká trvanlivost. V současné době probíhají výzkumy zaměřené na možnosti prodloužení jejich trvanlivost prostřednictvím specifických podmínek skladování či enkapsulace.The aim of the work is to summarize the current knowledge about microgreens. From a nutritional point of view, they contain a higher concentration of vitamins, minerals, etc., compared to adult plant forms. The method of cultivation affects the content of the mentioned substances, which this work will also deal with. The disadvantage of microgreens is their low durability. Currently, research is being conducted focused on the possibilities of extending their shelf life through specific storage conditions or encapsulation.
Keywords:
growing; influence on health; microgreens; nutritive value; vitamins; lidské zdraví; microgreens; nutriční hodnota; pěstování; vitaminy Citation: HRBOVÁ, Gabriela. Závislost obsahu vybraných vitaminů v rostlinách "microgreens" na podmínkách pěstování. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71138