Original title:
Vyhodnocení emisí amoniaku z chovu drůbeže ve vybraném zemědělském podniku
Authors:
HES, Adam Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení emisí amoniaku z provozů zemědělského podniku a jejich potenciální vliv na životní prostředí a lidské zdraví. Cílem práce je analyzovat faktory ovlivňující emise amoniaku a navrhnout možná opatření k jejich redukci. Pro dosažení tohoto cíle byly prováděny měření emisí amoniaku pomocí specializovaných senzorů umístěných na různých místech zemědělského podniku. Zároveň byly sbírány informace o používaných postupech a technologiích v oblasti chovu zvířat, skladování hnojiv. Provedené analýzy ukázaly, že hlavními zdroji emisí amoniaku v analyzovaném zemědělském podniku MTD Ústrašice je chov hospodářských zvířat a aplikace hnojiv na pole. Identifikovali jsme faktory, jako je typ a velikost chovu zvířat, metody skladování hnojiv a techniky aplikace hnojiv, které mají vliv na míru emisí amoniaku. Na základě našich zjištění navrhujeme implementaci opatření zaměřených na snížení emisí amoniaku, jako je optimalizace technologií skladování hnojiv, úpravy postupů a využití alternativních metod chovu zvířat. Tato opatření by měla přispět k ochraně životního prostředí a lidského zdraví v daném zemědělském podniku.This bachelor's thesis focuses on the assessment of ammonia emissions from agricultural operations and their potential impact on the environment and human health. The aim of the work is to analyze the factors affecting ammonia emissions and propose possible measures to reduce them. To achieve this goal, measurements of ammonia emissions were carried out using specialized sensors located in different places of the farm. At the same time, information was collected on the procedures and technologies used in animal husbandry and fertilizer storage. The analyzes carried out showed that the main sources of ammonia emissions in the analyzed agricultural company MTD Ústrašice are the breeding of farm animals and the application of fertilizers to the fields. We identified factors such as the type and size of animal husbandry, storage methods, and fertilizer application techniques that affect ammonia emission rates. Based on our findings, we propose the implementation of measures aimed at reducing ammonia emissions, such as optimizing fertilizer storage technologies, modifying procedures and using alternative animal husbandry methods. These measures should contribute to the protection of the environment and human health in the given agricultural enterprise.
Keywords:
air pollution; ammonia; emission; emission reduction; environment; farm; livestock; amoniak; chov zvířat; emise; redukce emisí; zemědělský podnik; znečištění ovzduší; životní prostředí Citation: HES, Adam. Vyhodnocení emisí amoniaku z chovu drůbeže ve vybraném zemědělském podniku. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/69135