Název:
Příprava kosmetického výrobku na bázi mikrobiálních extraktů
Překlad názvu:
Preparation of Cosmetic Product Based on Microbial Extracts
Autoři:
Reichertová, Klára ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Hudečková, Helena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu kosmetického produktu na bázi mikrobiálních extraktů. Práce je rozdělena na dvě základní části, teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány druhy kultivovaných mikroorganismů, mikrobiální metabolity, legislativa a bezpečnost kosmetických přípravků, skladba lidské kůže a v neposlední řadě aplikované analýzy. Experimentální část se zabývá problematikou využití odpadních produktů potravinářského průmyslu, konkrétně kávové sedliny jakožto substrátu do kultivačních médií. Dále je studována kultivace se zaměřením na zisk metabolitů využitelných v kosmetickém průmyslu a analýza těchto metabolitů pomocí GC/FID a HPLC/PDA. Práce řeší přípravu mikrobiálních extraktů i jejich testování zahrnující stanovení obsahu polyfenolů, flavonoidů, charakterizaci antioxidační aktivity a antimikrobiální aktivity na bakteriálních kulturách Escherichia coli a Staphylococus epidermidis. Řešenou problematikou je také aplikace analyzovaných extraktů do výsledného kosmetického přípravku. Poslední probíranou kapitolou v této práci ke otestovaní výsledného produktu pomocí přístroje Visioscope PC–35 a provedení senzorické analýzy. Kultivovanými kmeny byly Phaffia rhodozyma CCY 77-1-1, Cystofilobasidium macerans CCY 10-1-2, Rhodosporidium toruloides CCY 062-002-004 a Chlorella vulgaris CCALA 924. Na přípravu mikrobiálních extraktů byla na základě získaných výsledků využita biomasa kokultivace Phaffia rhodozyma CCY 77-1-1 a Chlorella vulgaris CCALA 924 i biomasa těchto dvou mikroorganismů kultivovaných odděleně.
This thesis is focused on the preparation of a cosmetic product based on microbial extracts. The thesis is divided into two main parts, theoretical and practical. The theoretical part describes the types of cultured microorganisms, microbial metabolites, legislation and safety of cosmetic products, composition of human skin and last but not least the applied analyses. The experimental part deals with the use of waste products of the food industry, specifically coffee grounds as a substrate for culture media. Furthermore, the cultivation is studied with a focus on the gain of metabolites useful in the cosmetic industry, the analysis of these metabolites by GC/FID and HPLC/PDA. The work addresses the preparation of microbial extracts, their testing including determination of polyphenol and flavonoid content and characterization of antioxidant activity and antimicrobial activity tested on bacterial cultures of Esterichia coli and Staphylococus epidermidis. The application of the analysed extracts and their application to the final product is also addressed. The last chapter discussed in this thesis to test the final product using Visioscope PC–35, instrument and performing sensory analysis. The cultured strains were Phaffia rhodozyma CCY 77-1-1, Cystophilobasidium macerans CCY 10-1-2, Rhodosporidium toruloides CCY 062-002-004 Chlorella vulgaris CCALA 924. The biomass obtained by cocultivation of Phaffia rhodozyma CCY 77-1-1 and Chlorella vulgaris CCALA 924 as well as the biomass of these two microorganisms cultured separately were used for the preparation of microbial extracts.
Klíčová slova:
antimikrobiální aktivita; kosmetické přípravky; kvasinky; mikrobiální extrakty; mikrořasy; odpaní substráty; antimicrobial activity; cosmetic products; microalgae; microbial extracts; repellent substrates; yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/245616