Original title:
Konzervační systémy pro přírodní kosmetiku
Translated title:
Preservative systems for natural cosmetics
Authors:
Koblasová, Dana ; Veselá, Mária (referee) ; Zemanová, Jana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této bakalářské práce je ověření antimikrobiální aktivity přírodně identických konzervantů vůči vybraným mikroorganismům. Teoretická část je zaměřená na rozdělení a popis používaných konzervačních látek přírodních, přírodně identických a syntetických, na bezpečnost syntetických konzervačních látek a na závěr na problematiku kontaminace kosmetických přípravků mikroorganismy. V experimentální části byla ověřena antimikrobiální aktivita 4 přírodně identických konzervantů vůči vybraným mikroorganismům, kterými byly bakterie Micrococcus luteus, Kocuria rosea, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Serratia marcescens a kvasinka Candida vini. Testovány byly konzervanty firmy MinaSolve, a to přípravky E-LEEN Green A, který je složen z pentylenglykolu a fenylpropanolu, E-LEEN Green OR, který je směsí citrusových extraktů, kyseliny citronové, askorbové a pentylenglykolu, Green B, složen z kyseliny benzoové, benzoátu sodného a pentylenglykolu a Hexam+, který obsahuje hexamidin diisethionát a pentylenglykol. Antimikrobiální aktivita byla testována jamkovou difuzní metodou. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu vykazoval přípravek Hexam+, nejnižší přípravek E-LEEN Green OR. E-LEEN Green A a Green B nevykazovaly při testované koncentraci 1 % aktivitu vůči žádnému z testovaných mikroorganismů. Z naměřených hodnot inhibičích zón vyplývá, že ze všech mikroorganismů, testovaných v této práci, jsou nejodolnější proti všem přípravkům mikroorganismy Bacillus cereus a Bacillus subtilis, nejméně odolnými jsou Micrococcus luteus a Kocuria rosea.
The aim of this bachelor thesis is to evaluate the antimicrobial activity of naturally derived preservatives against selected microorganisms. Theoretical part is focused on description of the most used natural, naturally derived and synthetic preservatives, on the safety of preservatives and finally, the issue of contamination of cosmetic products by microorganisms. In experimental part, antimicrobial activity of 4 naturally derived preservatives was evaluated against selected microorganisms, which were bacteria Micrococcus luteus, Kocuria rosea, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Serratia marcescens and one yeast Candida vini. The tested preservatives were from MinaSolve company - E-LEEN Green A, which contains pentylene glycol and phenylpropanol, E-LEEN Green OR, which is composed of citrus extracts, citric acid, ascorbic acid and pentylene glycol, Green B, which contains benzoic acid, sodium benzoate and pentylene glycol and Hexam+, which is a mixture of pentylene glycol and hexamidin diisethionate. Antimicrobial activity was evaluated by agar diffusion method. The highest antimicrobial activity showed Hexam+, the lowest E-LEEN Green OR. E-LEEN Green A and Green B did not show any antimicrobial activity against any microorganism in the 1% tested concentration. The measured values of the inhibition zones show that the most resistant microorganisms from all the tested in this thesis are Bacillus cereus and Bacillus subtilis and the least resistant are Micrococcus luteus and Kocuria rosea.
Keywords:
antimicrobial activity; contamination; cosmetic product; microorganisms; Natural preservartives; antimikrobiální aktivita; kontaminace; kosmetický přípravek; mikroorganismy; Přírodní konzervanty
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/178426