Název:
Netradiční potraviny s obsahem probiotických bakterií
Překlad názvu:
Non-traditional foods containing probiotic bacteria
Autoři:
Sobotková, Markéta ; Konečná, Jana (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Probiotické mikroorganismy jsou obsaženy kromě běžných mléčných produktů také v netradičních potravinách konzumovaných zejména v asijských zemích. V práci je uveden přehled vybraných méně obvyklých potravin s obsahem probiotických mikroorganismů, které nejsou řazeny mezi mléčné fermentované výrobky. Jsou diskutovány pozitivní účinky probiotických potravin na zdravotní stav člověka. Experimentální část práce se zabývá identifikací probiotických mikroorganismů přítomných ve vybraném probiotickém výrobku asijského původu. DNA byla z produktu izolována metodou fenolové extrakce a za využití magnetických částic. Přítomnost probiotických MO byla zjišťována za využití metody polymerázové řetězové reakce v reálném čase (qPCR).
Probiotic microorganisms are contained in common dairy products as well in unconventional probiotic products consumed especially in Asian countries. In the thesis is shown overview of chosen less common foodstuffs containing probiotic microorganisms, which no belong to fermented dairy products. In the thesis are discussed positive health benefits of probiotics foodstuffs on the host. The experimental part deals with the identification of probiotic microorganisms, which are contained in chosen probiotic product from Asia. DNA was isolated from the product by use phenol extraction and using magnetic particles. Probiotic microorganisms in chosen product were detected using method real-time polymerase chain reaction (qPCR).
Klíčová slova:
Asijká jídla; netradiční výrobky; polymerázová řetězová reakce v reálném čase (qPCR); probiotika; Asian food; probiotics; real-time polymerase chain reaction (qPCR); unconventional products
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/60366