Original title:
Předúprava polysacharidických odpadních materiálů za účelem maximalizace produktů hydrolýzy
Translated title:
Pretreatment of polysaccharide waste materials to maximize of hydrolysis products
Authors:
Myslivcová, Pavla ; Trachtová, Štěpánka (referee) ; Babák, Libor (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá studiem předúprav polysacharidických odpadních materiálů za účelem maximalizace produktů hydrolýzy. Jako odpadní materiál bylo zvoleno pečivo, konkrétně chléb a rohlíky. Pečivo bylo předupraveno mletím a následně z něj byla připravena 15% w/v suspenze, která byla podrobena několika druhům hydrolýz. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona a účinnost hydrolýz byla porovnána. Pro chemickou hydrolýzu byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o 3 různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzu byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk.
This thesis deals with study of the polysacharidic waste material pretreatment in order to maximize the hydrolysis products. It has been chosen a pastry as a waste material, specifically rolls and bread. Pastry was pretreated by milling and 15% w/v suspension of pastry in the water was prepared. Then several types of hydrolysis were performed with suspensions. Products of hydrolysis were characterized by spectrophotometric method of Somogyi-Nelson and efficiency of hydrolysis was compared. Three acids (H2SO4, HNO3, HCl) and two alkalis (NaOH, KOH) in three various concentration were used for the chemical hydrolysis. Microwave and ultrasound were chosen for the physical hydrolysis.
Keywords:
amylasis; bakery waste; bioethanol; bread; hydrolysis; amylasy; bioethanol; chléb; hydrolýza; odpadní pečivo
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38727