Original title:
Charakterizace jedlých obalů pro potenciální použití při balení potravin
Translated title:
Characterization of edible films with the potential usage in food packaging
Authors:
Jančíková, Simona ; Vítová, Eva (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Jedlé obaly jsou v posledních letech velmi rozvijící se skupinou a možnou potenciální náhradou syntetických materiálů pro balení potravin. Také mohou potravinu pozitivně ovlivňovat pomocí svých aktivních vlastností, popřípadě může pomáhat spotřebitelům díky svým inteligentním vlastnostem, které mohou monitorovat změny v potravině. V teoretické části byla zpracována legislativa týkající se obecně balení potravin, ale i se zaměřením na jedlé obaly. Dále byly popsány látky, ze kterých se jedlé obaly vyrábí a také přídatné látky, které mohou zlepšit vlastnosti jedlých obalů. V této části byly také shrnuty nežádoucí druhy mikroorganismů vyskytující se v potravinách a také kapitoly týkající se aktivních a inteligentních vlastností jedlých obalů. Předmětem práce byla především praktická výroba jedlých obalů/filmů z furcellaranu a hydrolyzované želatiny s přídavkem vodného extraktu z čerstvého a sušeného rozmarýnu v koncentraci 5 %, 10 % a 20 %. V praktické části byla u obalů provedena fyzikální charakteristika – texturální vlastnosti jako je pružnost a pevnost v tahu, také obsah vody a tloušťka filmů. V rámci chemických charakteristik byla provedena analýza celkového počtu polyfenolů i analýza polyfenolů na HPLC, antioxidační aktivita, optické vlastnosti filmů a antimikrobiální aktivita filmů. Bylo zjištěno, že celkový počet polyfenolů a antioxidační aktivita byla nejvyšší u 20%DR (TPC: 6,79 ± 0,06 mg kys.galové/g; DPPH: 87,84 ± 0,07 %). Také u vzorků 20%DR a 20%FR byla zaznamenána změna barvy v prostředí o různém pH (3 a 12). Antimikrobiální aktivita byla negativní. Práce ukázala, že je vhodné do jedlých obalů přidávat rostlinné extrakty, díky kterým obsahují jedlé obaly více polyfenolů a mohou dokonce fungovat i jako bariéra proti UV záření.
In the last years, the edible packaging has been gaining popularity due to the potential usage as the packaging for food instead of synthetic materials. The edible packaging can positively affect the packaged food by the active properties or due to its intelligent properties can monitor the changes in food. In theory, the legislation about the packaging of food and edible packaging was described. The substances for edible films preparation and additives, which can improve the properties of the edible films, were described too. In this part, the undesirable microorganisms occur in food and the chapters about active and intelligent properties of the edible films were summarized. The main aim of the thesis was the practical preparation of edible packaging/films made from furcellaran, gelatin hydrolysate with the addition of water dried or fresh rosemary extracts in concentrations 5 %, 10 %, and 20 %. In the experimental part, the physical analysis was done – textural parameters such as tensile strength and elongation at break, water content, and thickness. In the chemical analysis the total polyphenols content, determination of polyphenols by HPLC, antioxidant activity, optical properties and antimicrobial activity of the prepared edible films were done. There were found out, that the total polyphenols content and antioxidant activity were the highest in the 20%DR (TPC: 6,79 ± 0,06 mg gallic acid/g; DPPH: 87,84 ± 0,07 %). Also, the 20%DR and 20%FR changed color in different pH (3 and 12). The antimicrobial activity was negative. The thesis showed that the addition of natural extracts to edible films can increase the polyphenols content and they can also work as the UV protector.
Keywords:
active properties; antioxidant activity; Edible packaging; extract; intelligent properties; polyphenols; rosemary; aktivní vlastnosti; antioxidační aktivita; extrakt; inteligentní vlastnosti; jedlé obaly; polyfenoly; rozmarýn
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/177470