Název:
Stanovení aromaticky aktivních látek v netradičních typech drobného ovoce
Překlad názvu:
Assessment of aroma active compounds in unconventional fruit types
Autoři:
Melikantová, Marcela ; Pšenáková, Ivana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Cieľom bakalárskej práce je stanovenie aromaticky aktívnych látok v netradičných typoch drobného ovocia, ako modelová vzorka bol vybraný rakytník rešetliakový (Hippopha rhamnoides L.) . Prvá časť tejto práce sa zaoberá všeobecným popisom rastliny, jej chemickým zložením a tiež aj využitím. Experimentálna časť práce sa zaoberá identifikáciou a kvantifikáciou aromaticky aktívnych látok vo vybraných odrodách rakytníka metódou SPME-GC-FID. Celkovo bolo analyzovaných 11 odrôd. Odrodou s najvyšším obsahom identifikovaných aromatických látok bola odroda Krásna. Najčastejšie vyskytujúcimi sa zlúčeninami boli ethanol, 3-hydroxy-2-butanon, ethanal, butyl-ethanoát a kyselina ethanová.
The aim of this bachelor thesis is the assessment of aroma active compounds in unconventional fruit types, sea buckthorn (Hippopha rhamnoides L.) was chosen as a model sample. The first part is focused on the description of these plants, their chemical composition and use. The experimental part is focused on identification and quantification of aroma compounds in chosen cultivars of sea buckthorn using SPME-GC-FID method. In total, eleven cultivars were analysed. The cultivar Krasna was found as having the most aromatical profile (the highest content of aroma compounds identified). Ethanol, 3-hydroxy-2-butanone, ethanal, butyl acetate and acetic acid were the most often occuring compounds.
Klíčová slova:
aroma compounds; sea buckthorn; SPME-GC
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/5319