Original title:
Výroba a charakterizace medoviny vyráběné různými technologickými postupy
Translated title:
Production and characterization of mead produced by different technologies
Authors:
Kilian, David ; Vítová, Eva (referee) ; Pořízka, Jaromír (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na technologii výroby medoviny z vybraných druhů medu o různých cukerných koncentracích za využití moderních výrobních technologických postupů studenou a teplou cestou. Teoretická část se zaměřuje na historii medoviny a technologický vývoj. Detailněji se zaměřuje na moderní velkokapacitní výrobní technologie jak studené, tak i teplé cesty. V experimentální části práce byly nejprve vyrobeny vzorky medoviny o různých cukerných koncentracích z tří druhů medu za použití dvou technologických postupů (studená teplá cesta). Dále byla provedena charakterizace vzorků z hlediska obsahu HMF – Hydroxymethylfurfural, etanolu, glukózy, fruktózy, vybraných organických kyselin a prvků spolu se senzorickou analýzou. Připravené vzorky byly porovnány a diskutovány ohledně rozdílů, za účelem zjistit rozdíly využití dvou výrobních technologií (studené a teplé cesty), vybraných druhů medu a vliv cukernatosti před fermentací na konečný produkt.
This diploma thesis is focused on the technology of producing mead from the chosen kind of honey with a variety of sugar concentrations with the use of modern producing technological procedures with the cold and hot process. The theoretical part is focused on the history of mead and its technological development. It focuses, in detail, on modern large scale technologies – both cold and also the hot process. In the practical part of the thesis, the production of samples of mead with various sugar concentrations from three kinds of honey with the use of two technological processes (hot and cold process) was conducted firstly. Secondly, the characteristics of the samples were conducted from the view of the volume of HMF – Hydroxymethylfurfural, ethanol, glucose, fructose, the chosen organic acids and elements with sensory analysis. The prepared samples were compared and discussed concerning differences to find out the differences of the use of the two manufacturing technologies (cold and hot process), the chosen kinds of honey and the influence of sugar before the fermentation on the final product.
Keywords:
cold process; ethanol; fructose; glucose; HMF – Hydroxymethylfurfural; hot process; Mead; organic acids; etanol; fruktóza; glukóza; HMF – Hydroxymethylfurfural; Medovina; organické kyseliny; studená cesta; teplá cesta
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201540