Original title:
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého a dusíkatého hnojení na obsah proteinů gluteninové frakce u ozimé pšenice
Translated title:
Impact of elevated carbon dioxide concentration and nitrogen fertilization on protein content of glutenin fraction in winter wheat
Authors:
Veselá, Markéta ; Vespalcová, Milena (referee) ; Hrstka, Miroslav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V této bakalářské práci byl studován vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého, dusíkaté výživy a UV záření na obsah proteinů gluteninových frakcí ozimé pšenice (Triticum aestivum) odrůdy Bohemia. Gluteninové proteiny byly separovány metodou SDS-PAGE a jejich kvantifikace byla provedena počítačovou denzitometrií. Bylo prokázáno, že dusíkaté hnojení má velký vliv na obsah gluteninových proteinů, u všech vzorků došlo ke zvýšení jejich obsahu. Samotný vliv zvýšené koncentrace CO2 není zdaleka tak výrazný, nicméně jisté rozdíly se vyskytují. Vzorky pšenice pěstované za podmínek redukovaného UV záření, a vzorky pšenice pěstované v přirozených podmínkách nevykazují velké rozdíly v obsahu gluteninů.
This bachelor thesis studies the impact of elevated carbon dioxide concentration in the atmosphere and nitrogen nutrition on protein kontent in winter wheat (Triticum aestivum) var. Bohemia. Glutenin proteins were separated by SDS-PAGE method and protein quantification was performed by computer densitometry. It was proved that the nitrogen fertilization has a great influence on the amount of glutenin proteins, which increased in all samples. Effect of elevated CO2 concentrationis not nearly as significant, however certain differences can be seen. Samples of wheat grown under conditions of reduced UV radiation, and samples of wheat grown under natural conditions did not show great differences in the content of glutenins.
Keywords:
elevated CO2 and gluten; elevated CO2 and grain quality; elevated CO2 and wheat; gliadins; gluten; glutenins; gliadiny; gluteniny; lepek; zvýšená koncentrace CO2 a kvalita pšeničného zrna; zvýšená koncentrace CO2 a lepek; zvýšená koncentrace CO2 a pšenice
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/60326