Název:
Využití stresových faktorů k produkci lipidických látek kvasinkami rodu Metschnikowia
Překlad názvu:
Use of stress factors for the production of lipid substances by yeasts of the genus Metschnikowia
Autoři:
Tručková, Marie ; Márová, Ivana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
stresových faktorů v kultivačním procesu, jako je osmotický stres, oxidační stres, dehydratace, doba kultivace, pH či teplota, na kvasinky rodu Metschnikowia. Praktická část se fokusuje na stres osmotický a oxidační, přičemž oxidační stres byl proveden za dvou odlišných podmínek (odlišná doba kultivace a teplota). Produkční vlastnosti kvasinek byly monitorovány zejména plynovou chromatografií a okrajově také průtokovou cytometrií. Analýza byla provedena pro kmeny Metschnikowia pulcherrima, Metschnikowia andauensis, Metschnikowia chrysoperlae, Metschnikowia sinensis, Metschnikowia zizyphicola a Metschnikowia shanxiensis. Výsledky prokázaly, že jak oxidační stres, tak osmotický stres vyvolává lepší produkci lipidických látek. Množství lipidů a zejména složení mastných kyselin se také měnilo v závislosti na studovaných kmenech a použitých kultivačních podmínkách. V práci byla dále prokázána produkce nenasycených mastných kyselin. Nejvhodnějším prostředím pro produkci lipidů a nenasycených mastných kyselin se zde ukazuje být solné prostředí. Je možné s přehledem říci, že kvasinky rodu Metschnikowia jsou vysoce adaptabilními kvasinkami. Tato vlastnost z nich činí potenciálně slibné biotechnologické producenty.
This Master´s thesis consists of two parts. The theoretical part is focused on the influence of various stress factors in the cultivation process, such as osmotic stress, oxidative stress, dehydration, cultivation time, pH or temperature on yeasts of the Metschnikowia genus. The practical part deals with osmotic and oxidative stress. Oxidative stress was performed under two different conditions (various cultivation time and temperature). The properties of yeast production were monitored mainly by gas chromatography and marginally also by flow cytometry. The analysis was performed for Metschnikowia pulcherrima, Metschnikowia andauensis, Metschnikowia chrysoperlae, Metschnikowia sinensis, Metschnikowia zizyphicola and Metschnikowia shanxiensis strains. The results showed that both oxidative stress and osmotic stress induce better lipids production. The amount of lipids, especially the fatty acid composition, also varied depending on the strains studied and the culture conditions used. The production of unsaturated fatty acids was further demonstrated in this work. The most suitable medium for the production of lipids and unsaturated fatty acids was the salt medium. It is clear that yeasts of the genus Metschnikowia are highly adaptable yeasts. Therefore, they might be potentially auspicious biotechnology producers.
Klíčová slova:
chlorid sodný; kvasinky; lipidy; mastné kyseliny; Metschnikowia; osmotický stres; oxidační stres; peroxid vodíku; fatty acids; hydrogen peroxide; lipids; Metschnikowia; osmotic stress; oxidative stress; sodium chloride; yeast
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/204330