Original title:
Ověření kvality komerčních půd na mikrobiologický rozbor potravin
Translated title:
Verification of the commercial culture medium quality for food microbial analysis
Authors:
Peterek, Miroslav ; Zlámalová Gargošová, Helena (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce popisuje ověření kvality komerčních půd používaných pro mikrobiologický rozbor potravin. Zabývá se morfologickými, cytologickými a fyziologickými charakteristikami Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum. V experimentální části jsou popsány metody použitelné pro klasifikaci tohoto mikroorganismu ve výrobní praxi.
This thesis describes verification of the commercial culture medium quality for food microbial analysis. This thesis deals with morphological, cytological and physiological properties of Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum. In experimental part of this thesis are described methods suitable for classification of this microorganizm in production use.
Keywords:
APT Agar; dextran; glucose; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum; Orange - serum Agar; Plate Count Agar; production of non - alcoholic drinks; APT Agar; dextran; glukosa; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum; Orange - serum Agar; Plate Count Agar; výroba nealkoholických nápojů
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/18644