Název:
Srovnání kvality mléka jako potravinové suroviny z konvenčních a ekologických hospodářských podmínek
Překlad názvu:
Comparison of quality of milk from conventional and organic farming
Autoři:
Cermanová, Ivana ; Vítová, Eva (oponent) ; doc.Ing.Oto Hanuš, Ph.D. (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce se zabývá srovnáním kvality mléka ze dvou odlišných způsobů chovu, z chovu konvenčního a chovu ekologického. Sledováno bylo téměř sto mléčných parametrů na souboru 64 bazénových vzorků mléka. Teoretická část diplomové práce popisuje složení kravského mléka, jeho technologické a hygienické vlastnosti a připomíná nutriční význam mléka a mléčných výrobků. Dále zmiňuje nejdůležitější právní vymezení ekologického zemědělství. Experimentální část shrnuje uspořádání pokusu, zmiňuje použité metody pro analýzu vzorků na jednotlivé mléčné parametry a detailně popisuje deset vybraných stanovení. Pomocí statistických metod byl sledován rozdíl v naměřených hodnotách mléčných ukazatelů v závislosti na způsobu chovu dojnic a v případě statistické významnosti tohoto rozdílu bylo navrhnuto jeho vysvětlení. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce Fakulty chemické VUT s Národní referenční laboratoří pro syrové mléko při Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně.
The diploma thesis focuses on the comparison of milk quality in two different ways of farming, conventional and organic farming. Almost a hundred parameters on the set of 64 bulk milk samples were monitored. The theoretical part of the paper describes the composition of cow's milk, its technological and hygienic properties and it notes the nutritional impact of milk and milk products. It also mentions the most important legal definition of organic farming. Experimental part describes the setting of the experiment and mentions the methods used to analyze milk samples for individual parameters and it details the ten selected determination. The difference in measured values of various milk indicators depending on the dairy farm was observed by using statistical methods and an explanation was suggested in the case of the statistical significance. The thesis was based on the cooperation of the Faculty of Chemistry VUT Brno and a National reference laboratory for raw milk at the Research Institute for Cattle Breeding in Rapotin.
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; mlékařství; mléčný ukazatel; složení kravského mléka; technologické vlastnosti; bovine milk composition; dairying; milk indicator; organic farming; technological properties
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/17327