Název:
Izolace a charakterizace přírodních antimykotických látek a možnosti jejich aplikace
Překlad názvu:
Isolation and characterization of natural antimycotics and their potential applications
Autoři:
Dvořáková, Eva ; Hoová, Julie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Předložená bakalářská práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci produktů s obsahem přírodních antimykotických složek. V teoretické části byla shrnuta aktuální problematika zvýšeného výskytu mykóz a kvasinkovitých onemocnění v souvislosti s rozšířením problému snížené imunity. Dále zde byl popsán problém syntetických léčiv a antimykotik ve srovnání s alternativy přírodního původu. V experimentální části práce pak byly připraveny a charakterizovány vybrané extrakty (vodné, ethanolové a lipidické), které byly následně enkapsulovány do liposomů. Sledován byl obsah polyfenolů, flavonoidů i celková antioxidační aktivita extraktů. U liposomů byla změřena enkapsulační účinnost, velikost, stabilita i dlouhodobá stabilita. Dále byla v práci sledována antimykotická aktivita jednotlivých extraktů i liposomů vůči kvasince Candida glabrata. Pro srovnání byla otestována také antimykotická aktivita komerčního léčiva klotrimazolu. Z připravených extraktů vykazovaly nejvyšší antimykotický účinek lipidické extrakty, proto byly právě tyto extrakty použity k přípravě antimykotických gelů a čípků. Přesněji byly použity lipidické extrakty z lichořeřišnice, skořice, zázvoru a liposomy s jejich obsahem. U těchto přípravků byla taktéž otestována a potvrzena jejich antimykotická aktivita. Na závěr bylo testem cytotoxicity na linii lidských buněk HaCaT prokázáno, že jsou použité extrakty a liposomové částice bezpečné a připravené produkty by tedy mohly do budoucna sloužit jako alternativa synteticky připravených antimykotik.
This bachelor thesis was focused on preparation and characterization of products containing natural antimycotic ingredients. The theoretical part summarizes the current issue of increased presence of mycoses and yeast diseases in connection with the extension of the problem of reduced immunity. Furthermore, the problem of synthetic drugs and antimycotics compared to alternatives of natural origin was described. In the experimental part, selected extracts (aqueous, ethanolic and lipidic) were prepared, characterized and subsequently encapsulated into liposomes. The content of polyphenols, flavonoids and the total antioxidant activity of extracts was measured. In liposomes, the encapsulation efficiency, size, stability and long-term stability were measured. In addition, the antimycotic activity of individual extracts and liposomes against Candida glabrata was studied. For comparison, the antifungal activity of the commercial drug clotrimazole was also tested. Lipidic extracts showed highest antimycotic activity from all of the prepared extracts, which is why these extracts were used to prepare antifungal gels and suppositories. More specifically, lipidic extracts of nasturcium, cinnamon, ginger and liposomes containing them were used. Their antimycotic activity was also tested and confirmed for these preparations. Finally, the cytotoxicity test on the HaCaT human cell line showed that used extracts and liposome particles are safe and that the prepared products could thus serve as an alternative to synthetically prepared antimycotics in the future.
Klíčová slova:
antimykotika; antioxidanty; extrakty; liposomy; mykózy; přírodní léčiva; antimycotics; antioxidants; extracts; liposomes; mycoses; natural drugs
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/173426