Original title:
Kinetika tvorby kyseliny mléčné v kefiru
Translated title:
Kinetic of lactic acid formation in kefir
Authors:
Fajtl, Zbyněk ; Vítová, Eva (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá kinetikou tvorby kyseliny mléčné a spotřebě laktózy při fermentaci kefíru, z jednoho druhu mléka za stejných podmínek. Teoretická část obsahuje informace na téma kefíru a kefírových zrn, laktózové intolerance, antimikrobiálních vlastnostech a vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V experimentální části jsou popsány metody/postupy práce použité pro samotnou výrobu kefíru, stanovení kyseliny mléčné a laktózy. Vzorky kefíru byly v přesně daných časových intervalech testovány na množství laktózy, kyseliny mléčné a množství laktobacilů. Data byla graficky vyhodnocena a okomentována. Výsledky této práce mohou posloužit spotřebitelům s poruchou trávení laktózy a také spotřebitelům hledajících zdroj laktobacilů vhodných pro vylepšení střevní mikroflóry bez použití komerčně dostupných suplementů.
This bachelor thesis deals with the kinetic production of lactic acid and consumption of lactose in the kefir fermentation from one type of milk under the same conditions. The theoretical part contains information on kefir and kefir grains, lactose intolerance, antimicrobial properties and high-performance liquid chromatography. The experimental part describes the methods and procedures used in the manufacture of kefir itself, the determination of lactic acid and lactose. Kefir samples were tested at precise time intervals for lactose, lactic acid and lactobacilli. The data was graphically evaluated and commented. The results of this work may be beneficial for consumers with lactose maldigestion and for consumers searching for qualite source of lactobacilli for enhancing their gut microflora.
Keywords:
fermentation; HPLC; lactic acid bacteria; lactose; bakterie mléčného kvašení; fermentace; HPLC; laktóza
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/65402