Original title:
Analýza nízkomolekulárních proteinů metodou SDS-PAGE v ječmeni během sladování
Translated title:
Analysis of low-molecular proteins in barley by the SDS-PAGE method during malting
Authors:
Myslivcová, Pavla ; Svoboda, Zdeněk (referee) ; Mikulíková, Renata (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá analýzou nízkomolekulárních proteinů v ječmeni během sladování metodou SDS-PAGE. Pozornost byla zaměřena na PR proteiny, konkrétně LTP proteiny a thioniny, které jsou zmiňovány v souvislosti s problematikou gushingu. Pro experiment byly použity vzorky ječmene, meziproduktů sladování a sladu odebíraných v 10 po sobě následujících dnech pro pokrytí celého procesu sladování. Celkem bylo analýze podrobeno 5 odběrů. Ze vzorků byly extrahovány proteiny, které pak byly separovány pomocí SDS-PAGE za použití Tris-tricinového pufrového systému. Ve výsledných gelech byly identifikovány proteinové linie LTP proteinů a thioninů. Pro posouzení vlivu sladování na tyto proteiny byly získány hodnoty relativní optické hustoty bandů vybraných proteinů. Byl sledován podobný charakter změny obsahu zmíněných nízkomolekulárních proteinů během sladování. To bylo následně potvrzeno nalezením statisticky významné pozitivní korelace mezi hodnotami relativní optické hustoty LTP proteinů a thioninů. Dále byla hledána souvislost mezi obsahem nízkomolekulárních proteinů a gushingovým potenciálem a mikrobiologickou kontaminací vzorků, která nebyla prokázána.
This diploma thesis deals with the analysis of low molecular weight proteins in barley during malting by SDS-PAGE method. Attention was paid to PR proteins, specifically LTP proteins and thionins, considered to be connected with gushing effect. Barley samples, malt intermediates and malt samples taken in 10 consecutive days to cover the whole malting process were used for the experiment. In total, 5 samplings were used for the analysis. Proteins extracted from the samples were separated by SDS-PAGE using a Tris-tricine buffer system. The protein lines of LTP proteins and thionins were identified in the resulting gels. The relative optical density values of the selected protein bands were obtained to assess the effect of malting on these proteins. A similar pattern of change in the content of mentioned low molecular weight proteins during the malting process was observed. This was confirmed by finding a statistically significant positive correlation between the relative optical density values of LTP proteins and thionins. Furthermore, the relationship between the low molecular weight protein content and the gushing potential and the microbiological contamination of the samples was investigated, but was not confirmed.
Keywords:
barley; Electrophoresis; malting; proteins; SDS-PAGE; Elektroforéza; ječmen; proteiny; SDS-PAGE; sladování
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/64848