Original title:
Studium aromatického profilu vybraných odrůd moravských vín
Translated title:
Study of the aroma profile of selected varieties of Moravian wines
Authors:
Gross, Michal ; Pořízka, Jaromír (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předmětem této diplomové práce bylo stanovení profilu těkavých aromatických látek odrůdových vín a následná statistická analýza, kladoucí si za cíl nalézt odrůdové markery vybraných odrůd – jednotlivé látky, jejich typické obsahy, vzájemné korelace apod. Pro stanovení aromatického profilu byla použita technika HS-SPME-GC-MS. Hlavím záměrem této práce byla analýza odrůd Pálava, Hibernal, Johanniter a Solaris. Získaná data byla statisticky zpracována pomocí metod deskriptivní a vícerozměrné statistiky. Na základě těchto analýz byly vytvořeny modely, které z obsahů 14 vybraných sloučenin aromatického profilu umožňují rozeznat Piwi odrůdy Hibernal, Johanniter a Solaris; tyto odrůdy rozlišit od odrůdy Pálava a u vín odrůdy Pálava určit jejich původ ve znojemské nebo mikulovské podoblasti.
The subject of this thesis was the determination of the profile of volatile aromatic compounds of varietal wines and the subsequent statistical analysis, aiming to find varietal markers of selected varieties – individual substances, their typical contents, mutual correlations. The HS-SPME-GC-MS technique was used to determine the aromatic profile. The main focus of this work was the analysis of the varieties Pálava, Hibernal, Johanniter and Solaris. The data obtained were statistically processed using descriptive and multivariate statistical methods. On the basis of these analyses, models were developed which, from the contents of 14 selected compounds of the aromatic profile, allow the Piwi varieties Hibernal, Johanniter and Solaris to be distinguished from each other and from the Pálava variety and, for the Pálava variety wines, to determine their origin in the Znojmo or Mikulov wine sub-region.
Keywords:
aroma compounds; GC-MS; SPME; wine; aromatické látky; GC-MS; SPME; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201537