Název:
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Překlad názvu:
Preparation and characterization of extract from elderberry flowers
Autoři:
Lukšová, Leona ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.
This diploma thesis deals with the determination of conditions for the preparation of elderberry extract so that the prepared extract retains as many biologically active substances as possible and the way of preserving this extract. Furthermore, the work deals with the transmittance of already specific phenolic acids, namely chlorogenic acid, coffee and ferulic skin, through the Franc diffusion cells. In the theoretical part of the thesis there is a taxonomic classification, description and use of elderberry. Furthermore, significant active substances, in particular phenolic acids, are mentioned. beneficial effects on the skin. The anatomy of the skin and the problem of the penetration of phenolic acids through the skin are described in detail. Finally, a description of high performance liquid chromatography is provided. The experimental part is devoted to verification of optimal conditions for preparation of extract. The best option is to extract the flowers with water at 100 ° C for 10 minutes in a ratio of 1 part by weight of dry flowers and 10 parts by volume boiling water. The ratio of flowers and stems to the phenolic acid content of the extract was also investigated. In the flower extract and its thickened version, the skin permeability was examined by transdermal absorption. The aim of this experiment was to find out if and how much the above mentioned phenolic acids go through the skin. As skin membrane, pork skin from the auricle was used. All determinations of the above phenolic acids in all samples were carried out by liquid chromatography.
Klíčová slova:
Extrakt z květu bezu černého; fenolické kyseliny; Franzova cela; kapalinová chromatografie.; kožní membrána; transdermální absorpce; Elderflower extract; Franz cell; liquid chromatography.; phenolic acid; skin membrane; transdermal absorption
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177413