Název:
Charakteristika šťávy z plodů černého bezu na základě vybraných chemických parametrů
Překlad názvu:
Characterization of elder juice on the basis of some chemical parameters
Autoři:
Šafránková, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá charakteristikou šťávy z černého bezu na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části je popsána botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho původu a rozšíření. Tato část se také zabývá léčivými účinky, který černý bez má a zmiňuje se zde pěstování a šlechtění této rostliny, spolu s některými vyšlechtěnými odrůdami. V experimentální části bylo provedeno několik stanovení shodných vždy pro planou odrůdu černého bezu a šlechtěnou odrůdu černého bezu. Při stanovení relativní hustoty nebyly zjištěny výraznější rozdíly mezi oběma vzorky. Podle pH byla kyselejší šťáva z bezu šlechtěného a tato šťáva vykazovala i vyšší obsah minerálních a organických kyselin, vyšší obsah redukujících cukrů a vyšší obsah kyseliny citronové. Naproti tomu šťáva z plodů bezu planého měla vyšší celkový obsah aminokyselin a množství minerálních látek.
This study is about characteristic of eldberry juice based on selected chemical properties. In the theoretical part, it is described botanical characteristic, including place of origin and spread. This part is also about the healing effects of elderberry and cultivating and improving of this plant is also mentioned there, together with some varieties of elderberries. In the experimental part, there were made some determinations the same for wild variety of elderberry and for cultivated elderberry. There were not found significant differences in relative density between both samples. According to pH, the more acidic is the cultivated variety of juice and this juice also contains higher content of organic and mineral acids, reducing sugars and citric acid. On the other hand the wild variety juice contains higher total content of amino acids and mineral solids.
Klíčová slova:
bez černý; chemické parametry; šťáva z plodů; chemical parameters; elder; juice
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/8989