Název:
Hydrogelové fantomy v ultrazvukové diagnostice
Překlad názvu:
Hydrogel fantoms in ultrasonic diagnostic
Autoři:
Chovancová, Aneta ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zajímá o hydrogelové fantomy vyrobené z želatiny, agaru a agarosy. Byl zkoumán vliv potravinové fólie na základní vlastnosti gelových matric jako je vysychání a plesnivění. Tyto vlastnosti byly zkoumány vizuálně a gravimetricky. Byl proměřen ultrazvukový parametr, rychlost připravených gelových matric, pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením v závislosti na koncentraci. V práci navazuji na již provedenou bakalářskou práci [1], kde byly gelové matrice proměřeny v prostředí vzduchu a vody. Mé gelové matrice jsou dávkovány do cely přístroje v tekutém stavu. V závislosti na použitém materiálu a způsobu použití potravinové fólie bylo zjištěno, že gelové matrice připravené pro vizuální a gravimetrické hodnocení z agaru o koncentraci 3 % a 5 % bez fólie a s fólií na dně mají delší trvanlivost než ostatní vzorky se stejným využitím fólie. Gelové matrice všech tří látek a všech koncentrací přikryté potravinovou fólií jsou schopny vydržet až 20 dní bez masivního vysušení a vytvoření plísně. Z výsledků měření relativní ultrazvukové rychlosti vyrobených hydrogelů bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací roste rychlost šíření ultrazvuku u všech proměřených látek.
This Bachelor thesis is interested in hydrogel phantoms made from gelatin, agar and agarosa. The effect of food foil on the essential properties of gel matrixes such as drying and moulding has been investigated. These properties were investigated visually and gravimetrically. The speed of prepared gel matrixes was measured using high resolution ultrasonic spectroscopy depending on concentration. In the work, I follow up on the already performed Bachelor thesis [1], where gel matrices were measured in the environment of air and water. My gel matrices are dispensed to the machine's cell in a liquid state. Depending on the material used and the method of use of the food foil, gel matrixes prepared for visual and gravimetric evaluation from agar with a concentration of 3 % and 5 % without foil and with foil on the bottom were found to have a longer shelf life than other samples with the same use of foil. Gel matrixes of all three substances and all concentrations covered with food foil are able to last up to 20 days without massive drying and mould formation. The result of measuring the relative ultrasonic velocity of the hydrogels produced was found to increase the rate of spread of ultrasound for all measured substances as the concentration increased.
Klíčová slova:
fantom; Hydrogel; ultrasonografie; ultrazvuk; Hydrogel; phantom; ultrasonography; ultrasound
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/206992