Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hydrogelové fantomy v ultrazvukové diagnostice
Chovancová, Aneta ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zajímá o hydrogelové fantomy vyrobené z želatiny, agaru a agarosy. Byl zkoumán vliv potravinové fólie na základní vlastnosti gelových matric jako je vysychání a plesnivění. Tyto vlastnosti byly zkoumány vizuálně a gravimetricky. Byl proměřen ultrazvukový parametr, rychlost připravených gelových matric, pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením v závislosti na koncentraci. V práci navazuji na již provedenou bakalářskou práci [1], kde byly gelové matrice proměřeny v prostředí vzduchu a vody. Mé gelové matrice jsou dávkovány do cely přístroje v tekutém stavu. V závislosti na použitém materiálu a způsobu použití potravinové fólie bylo zjištěno, že gelové matrice připravené pro vizuální a gravimetrické hodnocení z agaru o koncentraci 3 % a 5 % bez fólie a s fólií na dně mají delší trvanlivost než ostatní vzorky se stejným využitím fólie. Gelové matrice všech tří látek a všech koncentrací přikryté potravinovou fólií jsou schopny vydržet až 20 dní bez masivního vysušení a vytvoření plísně. Z výsledků měření relativní ultrazvukové rychlosti vyrobených hydrogelů bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací roste rychlost šíření ultrazvuku u všech proměřených látek.
Hydrogelové fantomy v ultrazvukové diagnostice
Chovancová, Aneta ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zajímá o hydrogelové fantomy vyrobené z želatiny, agaru a agarosy. Byl zkoumán vliv potravinové fólie na základní vlastnosti gelových matric jako je vysychání a plesnivění. Tyto vlastnosti byly zkoumány vizuálně a gravimetricky. Byl proměřen ultrazvukový parametr, rychlost připravených gelových matric, pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením v závislosti na koncentraci. V práci navazuji na již provedenou bakalářskou práci [1], kde byly gelové matrice proměřeny v prostředí vzduchu a vody. Mé gelové matrice jsou dávkovány do cely přístroje v tekutém stavu. V závislosti na použitém materiálu a způsobu použití potravinové fólie bylo zjištěno, že gelové matrice připravené pro vizuální a gravimetrické hodnocení z agaru o koncentraci 3 % a 5 % bez fólie a s fólií na dně mají delší trvanlivost než ostatní vzorky se stejným využitím fólie. Gelové matrice všech tří látek a všech koncentrací přikryté potravinovou fólií jsou schopny vydržet až 20 dní bez masivního vysušení a vytvoření plísně. Z výsledků měření relativní ultrazvukové rychlosti vyrobených hydrogelů bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací roste rychlost šíření ultrazvuku u všech proměřených látek.

Viz též: podobná jména autorů
4 Chovancová, Andrea
3 Chovancová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.