Název:
Hodnocení stability kosmetických přípravků
Překlad názvu:
Evaluation of the stability of cosmetic products
Autoři:
Kunertová, Aneta ; Pavelková, Renata (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá metodami a parametry hodnocení stability kosmetických přípravků a aplikací vybraných testů na skupinu produktů. V teoretické části jsou popsány základní typy kosmetických přípravků. Obsahuje definici stability a charakterizaci dvou hlavních typů testování – dlouhodobých a zrychlených. Vybrané typy testů jsou popsány detailněji. Další část je věnována skupinám parametrů, které se rozdělují na fyzikální, chemické, senzorické a mikrobiologické vlastnosti a lze je během testování pozorovat. Poslední části jsou věnovány vlivu obalu na stabilitu přípravku a vyhodnocení. Praktická část se zaměřuje na přípravu kosmetické emulze, jejíž stabilita je během testování sledována a porovnána se 17 komerčně dostupnými přípravky. Z typů zrychlených testů popsaných v teoretické části je proveden cyklický test, termický test, odstředivý test a zátěžový test. Nejvyšší stabilita byla zjištěna u komerčně dostupného peelingu C + citrus Planeta Organica. U připravené kosmetické emulze byly pozorovány uspokojivé výsledky.
This bachelor thesis deals with methods and parameters of evaluation of the stability of cosmetic products and application of selected tests on group of products. In the theoretical part, there are described basic types of cosmetic products. Definition of stability and characterization of two main testing types – long-term and accelerated are introduced. Selected tests are described in more detail. Another part deals with group of parameters categorized according to physical, chemical, sensory and microbiological properties observed during testing. Last parts are concentrated on influence of packaging on product stability and on evaluation. The experimental part focuses on preparation of cosmetic emulsion, its stability testing and comparison with 17 commercially available products. Among accelerated tests the cyclic test, thermal test, centrifugal test and microbial stress test are performed. It was determined that commercially available peeling C + citrus Planeta Organica has the highest stability. Satisfactory results were observed with the prepared emulsion.
Klíčová slova:
Kosmetický přípravek; podmínky během testování; stabilita; test; vlastnosti přípravku; conditions during testing; Cosmetic product; properties of product; stability; test
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/201193