Název:
Enkapsulace přírodních směsí vitaminů a provitaminů do nanočástic
Překlad názvu:
Encapsulation of vitamins and provitamins into nanoparticles
Autoři:
Martinusíková, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřena na enkapsulaci vitaminů do liposomů a na následné pozorování vlastností této formy. Teoretická část se zabývá historií vitaminů, jejich rozřazením do skupin a obecnou charakterizací všech vitaminů. Popisuje jejich funkci v lidském organismu, důsledky, které způsobuje jejich nedostatek ale také zdroje jejich příjmu. Dále popisuje techniku enkapsulace do liposomů a jejich charakterizaci a využití v potravinářském průmyslu. Experimentální část je zaměřena na přípravu konkrétních liposomů s obsahem vitaminů a jejich směsí. U těchto připravených liposomů jsou následně charakterizovány vlastnosti, jako jsou velikost, stabilita a enkapsulační účinnost. Byla zkoumána také dlouhodobá stabilita připravených liposomů a to v období 2 a 5 týdnů. V závěru této práce jsou shrnuty všechny výsledky pozorování a následně navrhnuto možné využití této techniky v potravinářských produktech.
This bachelor thesis is focused on the encapsulation of vitamins in liposomes and the subsequent observation of the properties of this form. The theoretical part is focused on the history of vitamins, their classification into groups, but mainly the general characterization of all vitamins. It describes their function in the human body, the consequences of their deficiencies and also the sources of their income. It also describes the technique of encapsulation in liposomes and their characterization and use in the food industry. The experimental part is focused on the preparation of specific liposomes of vitamins and their mixtures. These prepared liposomes are subsequently characterized by properties such as size, stability and encapsulation efficiency. Long-term stability of prepared liposome particles over 2 and 5 weeks were also investigated. In the conclusion of this thesis are summarized all the results of observations and the subsequent suggestion of the possible use of this technique in food products.
Klíčová slova:
enkapsulace; hydrofilní vitaminy; liposomy; Vitaminy; encapsulation; hydrofilic vitamins; liposomes; Vitamins
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/205716