Název:
Nožířské oceli a jejich složení a vlastnosti
Překlad názvu:
Cutlery steels and their composition and properties
Autoři:
Lenghardová, Monika ; Kaňa, Václav (oponent) ; Záděra, Antonín (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce je zaměřena na popis vhodných ocelí pro výrobu čepelí z hlediska jejich chemického složení, struktury, vlastností a tepelného zpracování. Praktická část se zaměřuje na posuzování konkrétních vybraných nástrojových ocelí vyrobených konvenčními postupy – AK5, N690 a oceli RWL34, vyrobenou technologií práškové metalurgie. U všech třech vybraných ocelí byly provedené 2 způsoby tepelného zpracování a následné hodnocení bylo realizované na základě výsledků provedených zkoušek mechanických vlastností – tříbodový ohyb a tvrdost podle Rockwella, včetně metalografického hodnocení struktury materiálů.
This paper is focused on the description of steels suitable for blades production in terms of their chemical composition, structure, properties and thermal processing. The practical part is focused on the assessment of particular selected tool steels manufactured by conventional procedures - AK5, N690 and RWL34 steel manufactured by powder metallurgy. There were carried out the two methods of thermal processing with all three selected steels and the subsequent assessment was performed on the basis of the results of mechanical properties testing - three-point bend and hardness according to Rockwell, including the metallographic assessment of material structure.
Klíčová slova:
mechanické vlastnosti; Nástrojová ocel; struktura; tepelné zpracování; čepel; blade; mechanical properties; structure; thermal processing; Tool steel
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/176802