Original title:
Charakterizace vybraných mikrobiálních enzymů
Translated title:
Characetrization of selected microbial enzymes
Authors:
Bradáčová, Kristína ; Hlaváček, Viliam (referee) ; Márová, Ivana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Táto bakalárska práca je zameraná na riadenú produkciu a identifikáciu extracelulárnych mikrobiálnych hydrolytických enzýmov produkovaných plesňami. Teoretická časť práce je zameraná na charakterizáciu vybraných hydrolytických enzýmov, ich vlastnosti, možnosti produkcie a aplikácie. V experimentálnej časti boli enzýmy produkované pomocou plesní Phanerochaete chrysosporium, Aureobasidium pullulans a Aspergillus oryzae submerznou kultiváciou na minerálnom médiu a na médiách s použitím odpadného substrátu. Ako substráty boli použité pšeničné otruby, drevené piliny, výlisky z repky (lipidy 2,55 %) a z repky bohatšej na lipidy (lipidy 9 %). V priebehu kultivácie bola sledovaná aktivita celuláz, xylanáz, amyláz, lignínperoxidázy, mangán-dependentnej peroxidázy a lakázy a to vždy 3., 7., 10. a 15. deň kultivácie. Produkcia sa líšila v závislosti na čase a použitom substráte. Celulázy a xylanázy boli produkované najmä 3. a 7. deň kultivácie, amylázy 3. a 15. deň a lignolytické enzýmy 7. a 15. deň. Vzorky boli ďalej separované a analyzované pomocou ultrafiltrácie, gélovej filtrácie a PAGE-SDS elektroforézy.
This bachelor´s thesis is focused on controlled production and identification of extracellular microbial hydrolytic enzymes by fungi. Theoretical part deals with characterization of selected hydrolytic enzymes, their properties, possibility of production and application. In experimental part the production of enzymes by fungal strains Phanerochaete chrysosporium, Aureobasidium pullulans and Aspergillus oryzae was performed. Cultivation was conducted in submersed mode in mineral medium and in media with waste co-substrates such as wheat bran, sawdust, rapeseed cake (lipids content 2,55 %) and rapeseed cake rich in lipids (9 %). The activity of cellulases, xylanases, amylases, ligninperoxidase, manganese-dependent peroxidase and laccase was monitored during cultivation process and regularly on 3rd, 7th, 10th and 15th day of cultivation. Production of enzymes depended on time and the subsrate type. Cellulases and xylanases were produced mainly on 3rd and 7th day of cultivation, amylases on 3rd and 15th day and lignolytic enzymes on 7th and 15th day. Samples were further separated and analyzed by ultrafiltration, gel filtration and PAGE-SDS electroforesis.
Keywords:
Aspergillus oryzae; Aureobasidium pullulans; extracellular hydrolytic enzymes; lignolytic enzymes.; Phanerochaete chrysosporium; Aspergillus oryzae; Aureobasidium pullulans; extracelulárne hydrolytické enzýmy; lignolytické enzýmy.; Phanerochaete chrysosporium
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58892