Název:
Sledování vlivu kvasinek na chemické a senzorické vlastnosti vyráběného vína
Překlad názvu:
Monitoring of the influence of yeasts on the chemical and sensory qualities of manufactured wine
Autoři:
Petrášová, Ludmila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá sledováním vlivu kvasinek na chemické a senzorické vlastnosti vyráběného vína. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-MS identifikovat aromaticky aktivní látky v kvasícím moštu a víně odrůdy Hibernal a ve víně Rulandské bílé. U obou odrůd byla při výrobě využita autochtonní kvasinka izolovaná v naší laboratoři z povrchu bobulí odrůdy Hibernal. Bylo zjištěno, že obě vyráběná vína mají při použití naší kvasinky podobný aromatický profil. K dalším cílům patřilo sledování změn chemických parametrů u těchto vzorků s využitím spektrofotometrických metod a metod HPLC. Posledním cílem byla izolace a identifikace kvasinek z vína Rulandské bílé metodou PCR-RFLP a porovnání těchto kvasinek s kvasinkami izolovanými z moštu odrůdy Hibernal. Identifikace byla provedena amplifikací 5,8S-ITS úseků DNA pomocí primerů ITS1 a ITS4 a pro restrikční analýzu byly využity restrikční endonukleázy HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI.
The thesis deals with monitoring of the yeast's impact to the chemical and sensorial characteristics of produced wine. The aim of experimental part was obtaining of the aroma-active substances in the fermenting must and wine Hibernal and wine Pinot Blanc. SPME-GC-MS methods were used for identify wines and must aroma. The same autochthonous yeasts were used for wine production. This yeast was isolated from surface of grapes in our laboratory. It was found that both wines have a similar aromatic profile. The next aim was the monitoring of chemical parameters of samples and their changes. For this measurement were used spectrophotometric methods and HPLC methods. The last goal of the thesis was the isolation and identification of yeasts from wine Pinot Blanc by PCR-RFLP. These yeasts were then compared with yeasts isolated from Hibernal must. Identification of yeasts were done by amplification 5,8S-ITS DNA stretches using primers ITS1 and ITS4. Restriction endonuclease HaeIII, HinfI, HhaI and TaqI. were used for restriction analysis then.
Klíčová slova:
aromatické látky; Hibernal; HPLC; Kvasinky; PCR; PCR-RFLP; SPME-GC-MS; flavoring substances; Hibernal; HPLC; PCR; PCR-RFLP; SPME-GC-MS; Yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58296