Název:
Laboratorní kontrola piva
Překlad názvu:
The laboratory control of beer
Autoři:
Klinková, Lucie ; Pařilová, Kateřina (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou důležité pro získání kvalitního výrobku. Experimentální část této práce byla provedena v laboratoři středně velkého pivovaru v České republice. Tento pivovar produkuje ročně přibližně 300 000 hl piva, které je vařeno klasickou technologií. V laboratoři byla provedena kontrola mladiny i finálního produktu. Při mezioperační kontrole byla stanovena hodnota extraktu a pH u mladiny. U finálního výrobku byla stanovena čirost, barva, pH, stupňovitost, extrakt zdánlivý i skutečný, obsah alkoholu, stupeň skutečného i zdánlivého prokvašení a obsah hořkých látek.
This bachelor thesis is aimed on laboratory monitoring of raw materials for beer production, in-process monitoring and final product control. Theoretical part deals with variety of procedures needed to produce a quality final product. Practical part of thesis was done in a laboratory of a medium sized brewery in the Czech republic. The production of formentioned brewery is 300, 000 hectolitres of traditionally brewed beer per year. The quality control of wort and final product was done. In – process control was done to obtain the extract value and pH of wort. The clarity, color, pH, gravity, and the both apperental and real alcohol content, the degree of attenuation of apperental and real content of bitter substances was determined in final product.
Klíčová slova:
barva piva; extrakt piva; hořké látky; mikrobiologická kontrola piva; mladina; pH; pivo; senzorická kontrola piva; čirost piva; beer; beer extract; beer purity; bitter; color of beer; microbiological kontrol of beer; pH; sensory examination of beer; wort
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/16211